Tips voor de meest fotogenieke periode van het jaar…

Foto: Ben Töller

Fotograaf Ben Töller vindt de herfst de meest fotogenieke periode van het jaar. De bomen kleuren, de zon staat lager dan in de zomer en het licht is daardoor veel minder hard. Ook de veranderende kleuren van de natuur spelen een grote rol. Die prachtige gele, rode en bruine kleuren vertonen zich pas als het kouder wordt. Dat is nu het geval, tijd om met de camera het bos in te trekken… hieronder geef ik wat tips voor het fotograferen in de herfst.

Paarden in de ochtednevel / Foto Ben Töller

1. De koelere nachten vergroten de kans op nevel en mist in de ochtend. Ideale momenten voor prachtige herfstfotografie. Je kunt je camera meenemen op de fiets of in de auto als je naar je werk moet. Zorg als het kan ook voor een statief zodat je bij het mindere licht met langere sluitertijden kunt fotograferen. Dan ben je altijd voorbereid op onverwacht mooie herfstochtenden. De titelfoto is genomen op weg naar mijn werk.

 

1442 Herfstfotografie (Miez) (2)

Kleine paddenstoel met vage achtergrond (foto Miez Peek)

2. Het fotograferen van paddenstoelen is lang niet zo eenvoudig als je denkt. Ze staan dicht bij de grond en zijn moeilijk om goed in beeld te brengen o.a. doordat ze in een rommelige (bladeren, takjes) omgeving staan. Zorg voor een grote diafragmaopening (bv. 2.8, vaak als ‘av’ aangegeven op je camera) zodat je een geringe scherptediepte krijgt (de paddenstoel komt dan mooi op de voorgrond terwijl de achtergrond vaag is). Je beeld wordt dan een stuk rustiger. Soms is het noodzakelijk om te flitsen. Voor mensen die verder willen gaan is een witte tissue om de flitser van de camera een truc voor een diffuus zacht licht.

 

Herfst luchten boven Texel / Foto Ben Töller

Herfst luchten boven Texel (Foto Ben Töller)

3. Het mooist zijn de loofbossen, omdat loofbomen verkleuren en naaldbomen niet (op de larix na). Prachtige loofbossen vind je bij de Lage Vuursche, Utrechtse heuvelrug, Speulderbos, Deelerwoud en de Leuvenumse bossen. Maar ook aan de kust is het prachtig fotograferen. Bovenstaande foto is genomen op Texel (vlak voor een zware hagelbui).

 

Interieur Kerk / Foto Ben Töller

Interieur Kerk (Foto Ben Töller)

4. Een ander voordeel van de herfst is dat de toeristen zijn verdwenen op de druk bezochte toeristische locaties. Is het buiten hondenweer, bezoek dan een van de prachtige gebouwen die Nederland rijk is. Zoals de kerken van Den Bosch, Maastricht, Utrecht of Oudenbosch. Dus ook als het regent zijn er voldoende leuke onderwerpen. Meer werk van Ben Töller vind je op : bentoller.nl

Meer fotografie inspiratie op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Rügen inclusief Hiddensee+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 21 april - 5 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €739,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?