Wandelen in het wild door buitendijks natuurgebied ‘Dintelse Gorzen’

Foto: Jetty van der Graaf

Ten noorden van Steenbergen liggen, op de grens van zoet en zout water, de Dintelse Gorzen. Een ongerept buitendijks natuurgebied met zeldzame vegetatie dat in 1987 is ontstaan na de afsluiting van het Krammer-Volkerak. Je kunt vrij wandelen in het waterrijke gebied waarbij je Shetland pony’s en Schotse Hooglanders tegen zult komen.

Het water is er zoet maar het grondwater is er nog zout genoeg om voor de gevarieerde vegetatie te zorgen. De riviertjes de Dintel en de Steenbergse Vliet lopen door de gorzen die haast vanzelfsprekend erg populair zijn bij onze gevederde vrienden. In korte tijd is dit een vogelgebied geworden dat er internationaal toe doet.

Ook bijzonder is de nabij gelegen Benedensas. Een prachtig gerestaureerd historisch sluizencomplex uit 1824 dat als 2de waterbouwkundig object in Nederland op de Monumentenlijst staat. De sluis diende om het hoge water uit het Volkerak tegen te houden, maar sinds de Philipsdam is dit niet meer nodig. Bij de Benedensas is voldoende parkeergelegenheid om de Dintelse Gorzen te ontdekken.

Via Natuurmonumenten kun je een wandelroute door de Dintelse Gorzen downloaden.

Via Natuurmonumenten kun je een wandelroute door de Dintelse Gorzen downloaden.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?