Dwars door Duitslands beroemdste Rodewijngaarden in het zonnige Ahrdal

Rode wijnwandelroute in het Ahrdal, foto: Dominik Ketz, kaart Wikimedia

In Duitsland is er nauwelijks een gevarieerder landschap te vinden dan het Ahrdal. De rivier de Ahr, een zijrivier van de Rijn, kronkelt zich met kracht door een decor van lieflijke heuvels en ruige rotspartijen. Vaak bedekt met ruige dichte bossen, afgewisseld door weelderig groene weides en indrukwekkende wijngaarden. Met name de rode wijn is dan ook, vanwege het droge en zonnige microklimaat, van uitzonderlijke kwaliteit in het Ahrdal. Fietsen of wandelen door de regio is een feest voor actieve natuur- en wijnliefhebbers. Als je je fiets- of wandeldagen ook nog kan afwisselen met een bezoek aan de beroemde mineraalbronnen in Bad Neuenahr, maakt dat je verblijf in het Ahrdal compleet.

Blik op Saffenburger-Ländchen in het Ahrdal, foto: Dominik Ketz

De Rode wijnwandelroute in het Ahrdal
De 35km lange Rode wijnwandelroute is een klassieker die dwars door de wijngaarden loopt van een van Duitslands bekendste wijnstreken. De schilderachtige wandelroute, die loopt van Altenahr naar Bad Bodendorf, volgt de rivier de Ahr op hoogte  waardoor je geweldige uitzichten hebt over wijngaarden en het dal en de verschillende wijndorpen. Vanaf de route kun je telkens een pad kiezen om een wijndorp te bezoeken of een mooi glas wijn te proeven. Tijdens de wijnoogst willen de wijnboeren je graag meer vertellen over hun rode wijnen.

Fietsen over de Ahrradweg in het hart van het Ahrdal, foto: Dominik Ketz

Met de fiets door het Ahrdal
Het prachtige landschap rond de Ahr kun je ook goed doorkruisen met de fiets. Er zijn vlakke fietsroutes maar ook wat spannender fietspaden door de bossen of wijngaarden. De Ahr fietsroute volgt de loop van de rivier van de bron tot aan de monding en is totaal 85km lang. Ook langs deze route word je regelmatig uitgedaagd om af te stappen voor een bezoek aan een kasteel of wijnlandgoed.

Uitzicht over Bad Neuenahr in het hart van het Ahrdal, foto: Carschten Wikimedia

De mineraalbronnen in Bad Neuenahr
De mineraalbronnen in Bad Neuenahr werden in 1853 ontdekt en bracht de stad tot bloei. Dat zie je aan de rijke patriciërshuizen  in de autovrije binnenstad, de parken en aan het historische thermaal badhuis. Inmiddels zijn er tal van wellness hotels in de stad. Een tip voor wie na een actieve wandel- of fietsweek zich een paar dagen wil laten verwennen door het natuurlijke bronwater van 31º. Iets dat beroemde voorgangers zoals Johan Heesters en Romy Schneider hier regelmatig deden.

De bron de ‘Grosse Sprudel’ in het Kurpark in Bad Neuenahr, foto: Jennifer Hausschild

Ahr Thermenbad in Bad Neuenahr, foto Dominik Ketz

Ahrwijnen internationaal gewaardeerd
De Romeinen wisten in het Ahrdal, gelegen tussen Eifel en Rijn, al wijn te verbouwen. Vandaag de dag wordt het gebied van de Ahr in het noorden van Rijnland-Palts gerekend tot het meest prominente rode wijn gebied van Duitsland. Het klimaat en de ligging van de karakteristieke terrassen zijn de basis van eeuwenoude wijncultuur. Daarom worden de Ahrwijnen ook internationaal geprezen door collega’s uit andere wijnlanden.

Waar Duitsland bekend is om zijn witten wijnen levert de eeuwenoude wijncultuur in het Ahrdal internationaal erkende rode kwaliteitswijnen, foto Dominik Ketz

Informatie
• Ga voor algemene informatie over het Ahrdal naar: rijnland-palts.nl
• Ga voor informatie over de Rode wijnwandelroute naar:ahrtal.de/nl

gastlandschaften_nl-Kopie

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?