Wandelland Tsjechië, natuurgebied Broumovsko gecheckt en…TOP!

Midden in het natuurgebied tussen de rotssteden Adršpach en Králové zie ik ineens een plek waar water uit de berg komt. Schoon water. Er hangt een beker bij voor de dorstige wandelaar. Geweldig! Later valt me op dat er een heleboel plekken zijn met voorzieningen met water en bekers. Hier wordt serieus rekening gehouden met de wandelaar. Er bestaat bijvoorbeeld ook zoiets als ‘de man met de doos’. Dat is een betaalde kracht die op zijn buik een doos draagt met kwasten en verf. Hij loopt dagelijks een wandelroute om de markeringen bij te werken. Ik ben onder de indruk. Waar vind je zoiets?

Een blog van Bregje Schipper ( van Wandelvrouw.nl )

beker

Een drinkvoorziening voor de dorstige wandelaar als deze zie je overal in Tsjechië.

Natuurgebied Broumovsko

Wij wandelden in Noord Tsjechië, in het natuurgebied Broumovsko dat aan drie kanten omsloten wordt door Polen.  Het heeft een oppervlakte van 41.000 hectare en is een beschermd natuurgebied sinds 1991. Het is een super interessant gebied voor wandelaars. Links en rechts zie je vanuit de dalen het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte liggen. Door de hele regio heen loopt een strook met zandsteen rotsformaties, wat spectaculaire wandelingen oplevert. Maar ook het wandelen door de lieflijke dalen en de culturele bezienswaardigheden maakt samen met de goed onderhouden wandelvoorzieningen dit gebied tot een écht fijne wandelbestemming. Ik was er in het voorjaar en vertel hieronder in het kort iets over wat voor mij de hoogtepunten waren.

Natuurgebied-Broumovsko

Lente in natuurgebied Broumovsko.

Rotssteden Teplice en Adrspach

We wandelden van Teplice naar Adršpach, een wandeling van 7 km door het natuurgebied Adršpach/Teplice Skaly en ik kijk zo ongeveer de hele wandeling verwonderd om mij heen. Wat een adembenemend mooi gebied met zijn bijzondere zandstenen rotsformaties. Het begint in Teplice met een bospad door een ravijn maar allengs worden de rotsen hoger en komen ze dichterbij, moeten we klimmen en dalen en lijkt het alsof we in een labyrint van rotsen terecht zijn gekomen. We zien watervallen, rotsen met namen als ‘the lovers’, ‘de burgemeester en zijn vrouw’ en ‘ijsbeer’, een gedenkplek voor de omgekomen bergbeklimmers en zelfs een hoog gelegen meertje tussen de rotsen waar je een boottochtje over kunt maken. Adembenemend mooi!

Rotssteden-1

Wandelen over houten vlonders om natte voeten te voorkomen

Rotssteden-2

Rotsen zijn net als wolken; je kunt er allerlei figuren in zien

Rotssteden-3

Hier naar beneden? Ja, hier naar beneden

Rotssteden-4

Laat je berichtje achter. Een ‘gastenboek’ voor wandelaars

Rotssteden-5

Uitzicht vanaf de grote panoramaplek

Tafelberg Ostaš

Midden in het natuurgebied Broumovsko ligt de tafelberg Ostaš. Vanuit het glooiende landschap zie je de berg al van verre liggen. Het maakt deel uit van de band van rotsformaties die door de streek loopt. Wat de wandeling voor mij zo bijzonder maakt zijn de uitzichtspunten. Vanaf grote hoogte kijk je over de valleien met hun velden vol helder geel koolzaad. In de verte zie je, afhankelijk van welk uitzichtspunt, het Reuzengebergte, de rotsen van Adršpach, het Habichtsgebergte, Javoří hory, en het Heuscheuergebergte en het Broumovské stěny. De wandeling zelf voert je langs en door prachtige zandsteenformaties met namen als Duivelsauto, Schildknaap, Verrader en Zigeunerin.

ostaz-1

Op de tafelberg Ostaš worden de bomen nog steeds door man en paard verwijderd

ostaz-2

Één van de vele uitzichtspunten

ostaz-3

Uitzicht over het dal van Broumov

Broumovské stěny

We starten bij de Kapel Panny Marie, oftewel de Mariakapel. Deze stervormige kapel is een belangrijk oriëntatiepunt voor wandelaars geworden.  Rondom de kapel is de omgeving sprookjesachtig met zijn doorkijkjes, groene mossen en oude muren. Naast de kapel is een geweldig uitzichtspunt over het dal van Broumov. We lunchen in het naastgelegen jachtslot Hvězda, waar je vanaf het balkon ook dat geweldige uitzicht hebt.

Daarna gaan we niet het gebied in met de zandsteen rotsformaties maar dalen af naar het dal van Broumov. Wat een aanrader deze wandelroute! Over de rotsen, onder de bomen slingeren we naar beneden. Onderweg komen we nog een kapelletje tegen en dan ineens staan we in het dal. We vervolgen onze wandeling door het Tsjechische platteland naar de stad Broumov.

Broumovske-steny-1-CzechTourism

De kapel Penny Marie is met zijn hoge ster een oriëntatiepunt voor wandelaars. (foto: Czech Tourism)

Broumovske-steny-2

De stenen brug naar de kapel Penny Marie (Mariakapel) biedt een mooi doorkijkje

Broumovske-steny-3

De afdaling vanaf de Mariakapel is een echte aanrader

Broumovske-steny-4

Door het Tsjechische platteland wandelen we naar Broumov

Broumov

In de stad Broumov bezoeken we het oudst bekende houten kerkje van Oost Europa en gaan naar het klooster in Broumov waar we een rondleiding krijgen door dit imposante gebouw en ons vergapen aan de enorme kloosterbibliotheek. Hij herbergt ongeveer 17.000 banden, maar de collectie is nog veel groter geweest. Volgens sommige getuigen hebben de communisten duizenden boeken op een vrachtwagen geladen en afgevoerd naar papierfabrieken.

Bromov--houten-kerkje

De houten kerk uit de 12de eeuw is nog steeds in gebruik

Broumov-klooster---CzechTourism

Het Benedictijnse klooster van Broumov en de bijbehorende gotische St. Adalbert-kathedraal. (foto Czech Tourism)

Broumov-klooster-bibliotheek---Libor-Svacek

De kloosterbibliotheek van Broumov is een van de weinige bewaard gebleven kloosterbibliotheken in Tsjechië. (foto Libor Svacek)

Natuurgebied Broumovsko gecheckt: Mijn conclusie is dat het natuurgebied Broumovsko een echte aanrader is voor wandelaars. Ik heb werkelijk genoten. Het krijgt van mij het predicaat: TOP!

Bregje Schipper was in Tsjechië op uitnodiging van Czech Tourism Benelux, Broumovsko Touristic Website en Camping Actief in Vernérovice.

Camping Actief is de ideale uitvalsbasis voor wandelen en fietsen in het natuurgebied Broumovsko maar ook in het nabij gelegen Polen. Het Nederlandse echtpaar Bert en Mien beheren de camping met kampeerplekken en vakantiehuizen en zij verzorgen een cultureel excursieprogramma met veel wandelplezier. Bert was onze gids tijdens de verschillende uitstapjes en bleek een boeiend verteller die hetgeen je ziet in een historisch, cultureel en natuurkundig perspectief plaatst.

Deze blog is geschreven door Bregje Schipper van Wandelvrouw.nl. Daar vind je meer over wandelen in Tsjechië, zoals haar blog: Magisch wandelen door het Tsjechisch rotslandschap van Teplice en Adrspach.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?