Baumberge, een wandeloase in het Münsterland

Foto: C Wermert, Baumberge Touristik

Midden in het parklandschap waar Münsterland zo bekend om is geworden ligt een oase die door de plaatselijke bewoners ‘Baumberge’ wordt genoemd. Hier in een kleine streek met bergen vol bomen liet de eerste bisschop van Münster zijn sporen na onder andere in een 30km lange wandelroute: de ‘Baumberger Ludgerusweg’. Echte bergen tref je er natuurlijk niet, al komt het uitzicht vanaf de toren op de 187m hoge Westerberg in de buurt.

ludgerusweg_7-w-pinsdorf-360plus

Het open glooiende landschap van de Lugderusweg wisselt zich af met dichte oude bossen ( foto: W. Pinsdorf )

Bij een oase verwacht je rust en dat is precies waarom het klooster Stift Tilbeck hier werd gebouwd. Een liefelijk landschap dat de bisschop Ludgerus aansprak toen hij in opdracht van Karel de Grote het Münsterland bekeerde. Als eerbetoon is er nu de Baumberger Ludgerusweg die het mooiste van de streek laat zien.

dietmar-rabich-wikimedia

Het klooster Stift Tilbeck ( foto: Dietmar Rabich )

ludgerusweg_6-w-pinsdorf-360plus

Onderweg op de Ludgerusweg ( foto: W. Pinsdorf )

De groene heuvels met hun dichte bossen zijn bron voor tal van kleine beken die verderop door intieme dorpen en kleine stadjes stromen. Je vindt er kastelen en plaatsen als Havixbeck, met het nabijgelegen Stift Tilbeck, die de moeite waard zijn. Vergeet ook niet de prachtige dom in bedevaartsplaats Billerdeck te bezoeken.

dietmar-rabich-2

Dom van Billerdeck ( foto: Dietmar Rabick, Wikimedia )

Op de site van Geheim over de Grens vind je meer informatie over de 30km lange Baumberger Ludgerusweg. We tippen je om de tijd te nemen en er twee dagen voor uit te trekken gezien de bezienswaardigheden onderweg.

GODG-Logo-small

untitled-1

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?