Cleveland Way: 50 jaar oude trail door ‘North York Moors National Park’

Foto: Thomas Heaton & Visit England

De 175 km lange Cleveland Way National Trail is een lange afstandswandelroute aan de noordoostkust van Engeland. Wandelen over deze route levert je adembenemende uitzichten over het landschap van de North York Moors National Park. Van de uitgestrekte heidevelden tot aan de krijtrotsen aan de kust. Onderweg kom je langs historische kastelen en abdijen, loopt over vergeten smokkelpaden,  je gaat langs stijl oprijzende kliffen en rotsachtige baaien. Ter afwisseling  passeer je pittoreske dorpjes met natuurlijk altijd wel een Engelse pub, waar ze je hartelijk ontvangen met een regionale lekkernij of een pint bier. En aan de kust moet je je zeker een keer laten gaan voor de Fish&Chips zoals die bedoeld is, alsof die  uitgevonden is voor vermoeide wandelaars.

De Cleveland Way op de kaart

De Cleveland Way werd op 24 mei 1969 officieel geopend en was de tweede erkende National Trail in Engeland en Wales. De Trail biedt het beste van twee werelden, met heidevelden en een prachtig kustlandschap. Je hoeft de trail natuurlijk niet in zijn geheel te doen. Er zijn diverse afgeleide rondwandelingen gebaseerd op de originele route. Hoewel je een aantal spannende delen zult tegenkomen, is de route geschikt voor mensen met een goede conditie. De Cleveland Way kun je het hele jaar door lopen, er is niet echt een beste tijd. Maar als je de heide in het Moorland wilt zien bloeien, ga dan eind augustus of september. De route is overal goed aangegeven.

Het pad is bereikbaar via de veerdiensten vanuit Amsterdam naar Newcastle of Rotterdam/ Zeebrugge naar Hull. De regionale vliegvelden van Leeds- Bradford, Manchester en Newcastle zijn erg geschikt, terwijl er ook uitstekende treindiensten van Londen naar York zijn, om vanuit daar met de bus naar het begin van het pad in Helmsley te gaan.

Op de speciale site van de National Trails vind je uitgebreide informatie over de Cleveland Way. Niet alleen over de route, maar ook arrangementen en overnachtingsadressen. Kijk op nationaltrail.co.uk/en

De Cleveland Way is op 24 mei 1969 officieel geopend en was de tweede erkende National Trail in Engeland en Wales. De Trail biedt het beste van twee werelden, met heidevelden en een prachtig kustlandschap. Op de foto Cleveland Hills.

Vanaf de hogere delen heb je prachtig uitzicht over het National Park, foto: Mike Kipling

Meer wandel- en fietsinspiratie over Engeland op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Engeland langs de Hadrian’s Wall+

Wandelvakantie Groot-Brittannië

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 1 maart - 20 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €789,-
Fietsvakantie Zuid-Engeland rondje Cornwall+

Fietsvakantie Groot-Brittannie

  • 8 nachten
  • 1 maart - 22 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €1149,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?