Fietsroute langs 100 kastelen direct over de grens

Het is een hele uitdaging om de honderd kastelen van Münsterland aan te doen tijdens een meerdaagse fietstocht. De ‘100 Schlösser Route’ is liefst 960km lang, maar kan gelukkig prima in aparte stukken worden opgeknipt. En dat is mooi want deze ‘Koningin van de Duitse fietsroutes’ verdient het om rustig gereden te worden en om er het volgende jaar terug te komen en weer een deel te volbrengen.

100-KASTELEN-ROUTE-4

Hier zie je de vier verschillende trajecten die deel uitmaken van de ‘100 Schlösser Route’. Met de stad Münster centraal in het midden.

Dat Münsterland bekend staat om haar prachtige kastelen, landgoederen en herenhuizen is misschien niet nieuw, maar dat je er via een uitgebreid fietsnetwerk langs kunt fietsen is bij veel Nederlanders minder bekend. En dat terwijl het vlakke Münsterland zo dichtbij ligt, direct aan onze oostgrens.

Waar komt die kasteeldichtheid vandaan? De regio heeft door de geschiedenis heen een dominante rol gespeeld. Van Karel de Grote tot de Tachtigjarige Oorlog met de Vrede van Münster. Dat heeft zijn rijke sporen achtergelaten in de vorm van stoere burchten met slotgracht, barokke paleizen met koninklijke tuinen, versterkte herenhuizen, voormalige adellijke residenties en tal van andere indrukwekkende bouwwerken. Deze zul je allemaal kunnen aandoen tijdens de 100 kastelen  route.

Nordkirchen

Het waterkasteel Nordkirchen, dat ook wel het Versailles van Westfalen wordt genoemd.

Zuidelijke route, een mooi begin. De bijna 1000km lange ‘100 Schlösser Route’ is opgedeeld in vier zones vernoemd naar de vier windstreken. Een goede kennismaking met het Münsterland is de zuidelijke route. Op deze ‘zuidkoers’ worden de kastelen en landgoederen afgewisseld met kleine steden en dorpjes waar het leven zich nog voor een groot deel rond de markt en de kerk afspeelt. Daar tussen glooit het licht met afwisselend open velden en dichte bossen en regelmatig een verrassend uitzicht. Hoogtepunten zijn o.a. kasteel Vischering en het waterkasteel Nordkirchen, dat ook wel het Versailles van Westfalen wordt genoemd. Het mag allang duidelijk zijn dat het niet alleen maar fietsen is tijdens de ‘100 Schlösser Route’. Er is onderweg genoeg reden om af te stappen en tot nadere verkenning over te gaan.

Bekijk meer fietsinspiratie over fietsen langs 100 kastelen op ECKTIV

KASTEEL1

Burg Vischering in Lüdinghausen in Café Reitstall is een restaurant

KASTEEL2

Jugendburg Gemen in Borken, hier vanboven

Bekijk meer fietsinspiratie over fietsen langs 100 kastelen op ECKTIV

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?