Op uitnodiging van het VVV Gooi en Vecht fietsten Rene en Willemien Jongman langs forten en kastelen die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Tijdens de 34km lange ‘Fortenlandroute’ reden zij langs het Naardermeer en maakten ze kennis met bijzondere monumenten als Naarden Vesting en het Muiderslot. Onderstaand hun boeiende verslag met veelzeggende foto’s.
Op weg naar Naarden Vesting.
We beginnen onze fietstocht in Bussum. De rododendrons kleuren de tuinen van de dertiger jaren huizen. Door het frisse voorjaarsgroen met koeien in de wei rijden we naar ons eerste doel Naarden Vesting. Bij binnenkomst valt meteen op dat dit kleine stadje uniek is en nog vrijwel alle vestingwerken en fortificaties heeft. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en een dubbele grachtengordel. We beklimmen met een gids van de “Vereniging Vestingstad Naarden” de toren van de Grote Kerk. De gidsen zijn vrijwilligers en zetten zich in voor het behoud van het monumentale stadje. Ze organiseren voor bezoekers allerlei activiteiten, zoals het beklimmen van de toren. Je kunt met de vrijwilligers ook een wandeling door de tuinen van de huizen in de vesting of een rondvaart door de vestinggrachten maken. Onze gids noemt de tuinen van de woningen in de vesting “verborgen schatten”!
Beklimming van de Grote kerk met een geweldig uitzicht
In een kort tijdsbestek komen we veel te weten over de toren en Naarden Vesting. Een lesje vaderlandse geschiedenis passeert in hoog tempo: de Hoekse en Kabeljauwse twisten, het beleg van de Spanjaarden in de tachtig jarige oorlog, de overheersing door de Fransen en als laatste de Duitse bezetting. En steeds speelde de Hollandse waterlinie een belangrijke rol. Het komt wel goed uit als je op school een beetje hebt opgelet. Het uitzicht vanaf de toren is geweldig. Direct onder ons de mooie oude, vaak wit geschilderde huizen met hun rode daken. Het grote witte arsenaal en het klooster. De vestingpoort naar zee is van hier boven goed te zien. Ooit lag Naarden Vesting direct aan de Zuiderzee. In de verte doemt de Domtoren van Utrecht op uit de laatste regensluiers van de dag.
Een ontmoeting met de middeleeuwen op het Muiderslot
In een rustig tempo fietsen we de stad Naarden uit. De vestingmuren zijn hier goed te zien. We gaan over fietspaden door een groen landschap naar Muiderberg. In Muiderberg passeren we het Gooimeer. Aan de overkant zien we de gebouwen van Almere in de Zuidelijke IJsselmeerpolders. Inmiddels is de zon door de bewolking gekomen en is het echt genieten. Het stukje van Muiderberg naar Muiden gaat onderlangs de dijk. Langs het fietspad bloeit het fluitenkruid en ook de meidoornhagen zijn nu op hun mooist. Ze geuren volop. Aan de horizon komt geleidelijk één van Nederlands mooiste kastelen in zicht; het stoere Muiderslot met zijn ronde torens en rood gele beschildering.
De forten van Muiden, Weesp en Uitermeer
In Muiden, Weesp en Uitermeer komen de typische ronde bakstenen forten van de Hollandse waterlinie op ons pad. Ze stammen uit de 19e eeuw en enkele waren tot het midden van de 20e eeuw in gebruik. Eigenlijk een vreemd gezicht om ze zo midden in een groene omgeving te zien met hoge bomen er om heen. In de tijd dat ze in gebruik waren werd de omgeving zo kaal mogelijk gehouden om de vijand te kunnen bestoken. Het torenfort aan de Ossenmarkt, het Bastion Bakkerschans en Fort Uitermeer zijn een bezoekje waard.
Natuurgebied Naardermeer
Als het avond begint te worden fietsen we van Fort Uitermeer richting Bussum. Op dit deel van de route komen we door het natuurgebied Naardermeer. Het Naardermeer is het eerste landgoed dat in bezit kwam van de Vereniging voor Natuurmonumenten, nadat de gemeente Amsterdam er de vuilstort voor de stad van wilde maken. We passeren nog een klein modern betonnen “fort”, een bunker zoals die voor en tijdens de laatste wereldoorlog in gebruik was. Dit deel van het Naardermeer bestaat uit mooie soms natte terreinen waar grote grazers een vrij leven leiden. Het markante van dit natuurgebied is, dat het wordt begrensd door een drukke spoorlijn en autosnelwegen. Gelukkig is dit mooie stukje natuur voor ons bewaard gebleven. Dank aan Jac. P. Thijsse, de voorvechter voor het behoud van het Naardermeer.
Een lunchtip voor onder de kerktoren in Naarden Vesting
Na de beklimming van de toren en een rondje door de historische vesting vinden we dat het tijd is geworden voor de lunch. In restaurant Mixit naast de Grote Kerk hebben we genoten van een heerlijke maaltijd (met een vleugje Azië). Het restaurant is smaakvol ingericht met moderne frisse muurschilderingen. De lunch in dit restaurant is een aanrader. Het is best lastig om op de fiets weer op gang te komen na zo’n flinke lunch.
Een terugblik van Rene en Willemien en informatie
Het laatste stukje van onze fietstocht gaat van het Naardermeer naar Bussum. De Fortenlandroute raden we aan voor iedereen die van natuur houdt, maar ook is geïnteresseerd in de geschiedenis van Holland en de Hollandse waterlinie de fietstocht van harte aanbevelen. Ga voor meer informatie over de Fortenlandroute naar: forten.nl
Bekijk ook onze Fietsvakantie langs de oude en nieuwe Hollandse Waterlinie
Comments are closed.