Fietsen aan de Catalaanse kust in de voetsporen van Salvador Dalí

Uitzicht vanaf Dali's Villa, foto: ferran pestana, Flickr

Er zijn genoeg redenen om met de fiets door de Catalaanse kustregio te trekken. Maar de meest uitzonderlijke is wel om de fantasiewereld van Salvador Dalí te bewonderen. Geboren in Figueres en gewerkt in talloze landen in de wereld, keert hij uiteindelijk terug naar Catalonië. Daar heeft hij op verschillende plekken zijn surrealistische sporen achtergelaten. Die kun je tijdens een speciale fietsroute in een kleine week bewonderen. Zo kun je al fietsend niet alleen genieten van de Catalaanse kust met zijn afwisselende binnenland, maar  tijdens een paar extra lange tussenstops je verbazen over het genie Dalí, die bij leven al zijn eigen musea creëerde.

Bekijk onze 7-daagse Fietsvakantie aan de kust van Catalonië in de voetsporen van Dalí

Je fietst grotendeels over onverharde paden langs de kust en het achterland van Catalonië, foto: Inmedia Solutions SL

FIETSEN LANGS DE CATALAANSE KUST EN DOOR HET ACHTERLAND | Vanuit Girona kun je starten om na zeven dagen te eindigen aan het strand in Calella de Palafrugell. Een afwisselende route waarbij je fietst over voornamelijk onverharde fietspaden door wijngaarden, langs prachtige stranden, middeleeuwse dorpjes en het bizarre maanlandschap van Cap de Creus. In Figueres kun je overnachten en kiezen of je in de middag of de volgende morgen het Dalí Museum wilt bezoeken. Ook de Villa van Dalí aan de kust in Port Lligat is nu museum en kun je aandoen vanaf de fietsroute. Waardoor een fietsvakantie hier in Catalonië een ideale combi is van natuur en cultuur.

Het bijzondere ‘maanlandschap’ van Cap de Creus, foto: Joan Sorolla, Flickr

Uitzicht over de Middellandse zee op de Medes Eilanden, foto: Enric-Rubio Ros, Flickr

DE VIER MUSEA VAN DALI IN CATALONIË | Het meest bekend is het Dalí Theater-Museum, dat in 1974 werd geopend en werd gebouwd op het voormalige stadstheater van Figueres. Het wordt beschouwd als het laatste grote werk van Salvador Dalí, waarbij hij letterlijk alles uit de kast heeft gehaald om de bezoekers een zeldzame ervaring te laten ondergaan. In hetzelfde museum heeft de sierradenexpositie Dalí-Jewels een eigen ingang.

Het huidige Dalí-Villa in Port Lligat was Salvador Dalí’s lievelingsplek, dat hij in 1930 kocht als vissershutje aan het stand. In veertig jaar tijd bouwde hij het telkens verder uit tot de huidige villa. Het interieur is een labyrint van smalle gangen met een aaneenrijging van talloze inspirerende ruimtes waar je overal de hand van de meester herkent.

Niet in de fietsroute opgenomen is zijn kasteel waar hij zich na de door van zijn vrouw en muse Gala terugtrok. Ook het zgn Gala Dalí Kasteel Púbol in de gelijknamige plaats is een bezoek meer dan waard en is goed te combineren tijdens een verblijf in de regio. Het ligt hemelsbreed tussen Figueres en Girona.

De villa aan het strand van Port Lligat, de lievelingsplek van Dalí, foto: Pxhere

De gevel van het Dalí Theater Museum in Figueres, foto: Kieth Roper, Wikivoyage

Uitzicht vanaf Dali’s Villa, foto: Ferran Pestana, Flickr

AUTHENTIEKE STEDEN ONDERWEG | Als je de reis begint in Girona maak dan voldoende tijd om de middeleeuwse binnenstad te bewonderen. Vooral tijdens een wandeling over de historische hoge stadsmuren krijg je een prachtig beeld over de stad. Aan de kust is het idyllische witte vissersplaatsje Cadaqués een heerlijke plek om in de ochtend neer te strijken op een van de vele terrasjes en de nauwe straatjes met veel galerietjes te bekijken. De fietsroute eindigt in Calella de Palafrugell waar je kunt nagenieten van een fascinerende reis door deze Catalaanse kustregio. En maak als het even kan tijd voor een korte wandeling langs een bijzonder ruig stukje Costa Brava vanuit Calella de Palafrugell.

Uitzicht over de binnenstad van Girona, foto: Irene Lasus, Pixabay

Nagenieten kun je aan het strand van Calella de Palafrugell

Bekijk onze 7-daagse Fietsvakantie aan de kust van Catalonië in de voetsporen van Dalí

 

 

 

 

 

bekijk ook

Fietsvakantie Catalonië van Girona naar Calella+

Fietsvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 1 maart - 15 juli en 1 september - 1 november
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €949,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?