Wandelen of fietsen over ‘Via Verde’ langs de Vulkanen van Catalonië

Foto: Piqsels

Aan de voet van de Catalaanse Pyreneën ligt het geografisch unieke vulkaangebied Garrotxa. Een ruig en tegelijk vriendelijk landschap waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. Met uitzicht vanaf de vulkaantoppen, eeuwenoude dorpen op onwerkelijke plekken en een prima verzorgd routenetwerk.

Vulkanen
Meer dan 40 vulkanen zijn er in het zuidelijke deel van Garrotxa te vinden. Als het goed is allemaal gedoofd hoewel de laatste grote aardbeving in 1428 heeft plaatsgevonden. Geografisch gezien relatief kort geleden. In het landschap zijn de lavastromen en kraters goed te herkennen. Het is er vruchtbaar en de vaak rijkelijk begroeide kraters zijn geliefde wandeldoelen.

Foto wikipedia

De Santa Margarida vulkaan is helemaal begroeid en is een populaire wandelbestemming, foto: Carquinyol, Wikimedia

Ruig en Vriendelijk
Garrotxa heeft twee gezichten. Daar waar de vulkanen liggen glooit het landschap vriendelijk en kun je bv. fietsen over een oude spoorlijn met weinig hoogteverschil. Noordelijk snijdt de rivier de Fluvía door het landschap met wilde kloven, grotten en dorpen op de kliffen langs de rivier tot gevolg. Een van de middeleeuwse dorpen die prachtig aan de rivier ligt is Besalú, beroemd om de grote Romeinse brug, zo’n 25km ten oosten van de regionale hoofdstad Olot.

Dorp Besalú in Nationaal Park Garrotxa nabij Ripoll (foto turismegarrotxa)

Beste wandeltijd
Het late voorjaar en de herfst zijn de mooiste tijden voor Garrotxa. De winters zijn er droog en koud en de zomer is de natste periode door de Pyreneën die de wolken van zee tegen houden. De herfst laat zoals het hoort haar kleuren zien en de overgang naar de winter gaat langzaam.

Xavi (1024x683)

Garrotxa in de herfst (foto Xavi, flickr)

Informatie
Het is een populair gebied voor de stedelingen uit Girona en Barcelona voor wie Garrotxa dichtbij ligt. Een netwerk van goed gemarkeerde wandelpaden doorkruist het gebied. Het Garrotxa Vulcanic Zone Natural Park heeft een eigen Engelstalige website met een duidelijk overzicht van de wandel- en fietsmogelijkheden. Voor de wielerliefhebbers is de ‘Greenway’ over het oude spoor vanaf Olot naar Girona een optie.

Pont_de_Llierca,_la_platja_de_la_Garrotxa (1024x683)

Op veel plekken vind je oude Romeinse bruggen zoals de Pont de Llierca (bron Wikimedia)

Manel Zaera (1024x500)

Besalú, hier langs een droge rivier de Fluviá (foto door Manel Zaera, flickr)

Meer wandel- en fietsinspiratie over Catalonië op ECKTIV

Bewaren

Bewaren

Bewaren

bekijk ook

Fietsvakantie Catalonië van Girona naar Calella+

Fietsvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 1 maart - 15 juli en 1 september - 1 november
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €949,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?