Alleen voor straatfestivals ga je al naar Gdansk

Gdansk is een echte Hanzestad. Een eeuwenoude handelsstad en meer recent ook de stad van vakbond Solidariteit en het eind van het communistisch bewind.
In Gdansk is nog goed te zien waar in de Hanzetijd goederen werden gelost en geladen aan de kade. De stad heeft zijn prachtige kraanpoort en pakhuizen behouden evenals de middeleeuwse torens op het Spichlerze eiland. Rijke kooplieden bouwden hun huizen aan de Lange Markt in het oude hart van de stad.
In de wijk Ulia Mariacka hangt een speciale sfeer die doet denken aan vooroorlogse ghetto’s, maar nu zijn er talloze kunstateliers en straatcafés. Het is een prachtige warme volkswijk.

Festivals
Gdansk leeft in de zomer met veel straat- en muziekfestivals. Hoogtepunt is de jaarlijkse Dominicanenmarkt, een twee weken durend festival waar de hele stad naartoe leeft. Naast een markt zijn er tal van muziek- en dansoptredens. Het festival valt samen met FETA, een internationaal straatfestival dat een hoogtepunt vormt met spectaculaire optredens.

Gdansk Citywalk
Het historische centrum van Gdansk is compact en overzichtelijk. Je kunt er makkelijk zelf op ontdekkingstocht. Je kunt ook een begeleide citywalk maken waarbij je alle ins en outs van de stad leert kennen. Kijk bijvoorbeeld op www.gdansktours.com voor wandelingen binnen en buiten de stad.

Wandelende duinen
Vanuit Gdansk ben je snel bij de witte Oostzeestranden en het Nationaal Park Slowinski met zijn wandelende duinen. Slowinski is een immens duinlandschap (ruim 18.000km²) dat continue in beweging is. Het is een populair wandelgebied maar je hoeft niet veel moeite te doen om het witte zand voor jezelf te hebben. Bijzonder zijn ook de grote meren die door een smalle zandstrook van de Oostzee worden gescheiden. Een duinwereld in het kwadraat met leuke dorpjes rondom bovendien.
Kijk op de site van NP Slowonski. (bron: Willemien, Bestemminginbeeld)

>> bijdrage bij dit artikel door Mireille Velthuis

1446-Gdansk-door-Stephanie-

Gdansk door Stephanie Holland

1446-Gdansk-Mariacka-(foto-

Gdansk Mariacka / foto flickr

1446-Gdansk-Mariacka-Michae

Gdansk Mariacka / foto Michael Caven

Gdansk-door-Frasse21

Gdansk / foto Frasse21

Gdansk-Slowinski-door-HikeV

Gdansk Slowinski / foto HikeVentures

Gdansk-straatfestival-door

Gdansk straatfestival / foto Michał

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?