Het ongerepte wandeleiland Santa Antao

Frans van de Graaf bezocht de Kaapverdische eilanden en ontdekte hoe heerlijk je er kunt wandelen. ‘Als je een mooi, ongerept wandeleiland zoekt dan kan ik het bergachtige Santo Antao, het grootste van de negen Kaapverdische eilanden, van harte aanbevelen’. Frans vertelt over zijn ervaringen.

Wandelen op Santa Antao
Santo Antao is vooral aantrekkelijk vanwege het prachtige landschap en de rust. De zuidkust van Santo Antao is heel kaal en bezaaid met gestold lava. Op de stranden liggen hier bijna overal grote stenen. Er zijn heel wat smalle rivierdalen waarvan de bedding het grootste deel van het jaar droog staat. Het water heeft in de loop van vele eeuwen op meerdere plekken imposant mooie, diepe kloven achtergelaten in het landschap. In het droge zuiden zijn die vooral bruin of grijs van kleur, in het noorden zijn de kloven weelderig begroeid. Zo’n rivierdal heet een ribeira. De wandeling door de Ribeira do Paúl is een van de mooiste van het eiland.

Frans van de Graaf (4)

Prachtige huisjes in de Ribeira do Paúl (foto Frans van de Graaf)

Twee korte wandelingen
Op Santa Antao kan ik je nog twee korte wandelingen aanraden. Goed te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie. Onderweg zie je hoe de locals leven en zul je ongetwijfeld contact maken.

1) Laat je vanuit Ponta do Sol met een taxi naar het afgelegen bergdorpje Fontainhas rijden en wandel daarna in ruim vijf kwartier weer terug naar het startpunt. Je loopt dan eerst langs wat haarspeldbochten door de bergen omhoog en verderop langs de kustweg weer naar beneden. Je loopt deels over de smalle verharde weg (grind) maar die is er niet druk. Je eindigt bij het haventje van Ponta do Sol waar de gevangen vis meteen wordt schoongemaakt. Er zijn meerdere lunchadressen in dit dorp, waarvan een met een klein terras dat uitzicht biedt op het haventje.

Frans van de Graaf (1)

Het afgelegen bergdorpje Fontainhas, kijk er even rond voordat je met je wandeling begint (foto’s Frans van de Graaf)

2) Mijn tweede wandeling is wat langer. Laat je met een aluguer, een taxi die als openbaar vervoer gebruikt wordt, vanuit Porto Novo naar het bergdorpje Curral das Vacas rijden. Wandel daarna door de dorpjes Chă de Morte en Ribeira das Patas langs prachtige diepe kloven naar Lagedos. Ook hier loop je deels over de doorgaande weg. Je gaat bijna steeds bergafwaarts en er is onderweg veel te zien. Ik schat dat de totale wandeling ongeveer 10 kilometer lang is. In Lagedos staat de eco-lodge Babylonia, aan een pad rechts van de doorgaande weg. Daar kun je lunchen.

Frans van de Graaf (6)

Je komt het ‘leven’ op Kaapverdië tegen zoals het is, inclusief schoolklas. (foto Frans van de Graaf)

Met een geit in de achterbak
‘Ik raad je aan om een pick-uptaxi met een open achterbak te kiezen om je rond te laten rijden. Je kunt dan onbeperkt om je heen kijken. Misschien overkomt jou ook wel wat mij overkwam: een deel van de reis samen met een geit in de achterbak zitten, omdat de chauffeur het weggelopen dier weer terug wilde brengen.’

Praktische informatie
Onder andere Transavia vliegt naar het eiland Sao Vicente op de Kaapverdische eilanden. Daar vandaan ga je per boot naar de andere eilanden. Frans tipt het Santo Antao Art Resort op een klein half uurtje lopen vanaf de aanlegsteiger voor de veerpont in Porto Novo als overnachtingsplek. Wil je authentieker kies dan voor Ponta do Sol. Als plaats gezelliger, maar daar zijn de overnachtingsmogelijkheden eenvoudiger. Wil je meer weten over wandelen op de Kaapverdische eilanden kijk dan eens naar het artikel van Oppad met een hoop praktische informatie.

>> Dit artikel met foto’s is een bijdrage van Frans van de Graaf.

Frans van de Graaf (5)

Zicht op de ruige kust en het vissersdorp Ponta do Sol. (foto Frans van de Graaf)

Frans van de Graaf (2)

De verrassingen onderweg… (foto Frans van de Graaf)

Frans van de Graaf (9)

Even bijkletsen, er is nog een plek vrij op het bankje… (foto Frans van de Graaf)

Wil je meer weten over wandelen op de Kaapverdische eilanden kijk dan eens naar het artikel van Oppad met een hoop praktische informatie.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?