Over de ‘Hiwwels’ in het grootste en zonnigste wijngebied van Duitsland

Niet veel mensen weten dat Rijn-Hessen het grootste aaneengesloten wijngebied van Duitsland is. In het land van de 1000 heuvels rijgen de wijngaarden zich aaneen en zijn de uitzichten niet te tellen. De heuvels heten hier ‘Hiwwels’ en over wandelroutes van de zogenaamde Hiwweltouren ontdek je hoe aantrekkelijk de combinatie van het gecultiveerde wijnlandschap met de oorspronkelijke natuur is. Een verrassend wandelgebied op ca. 3,5u van onze grens.

Wijnlandschap-Rijn-Hessen

Uitzicht over het karakteristieke wijnlandschap van Rijn-Hessen

Wijnland en wijnhoofdstad
Geen wonder dat de wijndruiven het hier zo goed doen want Rijn-Hessen is een van de zonnigste (en droogste) streken van Duitsland. Het ligt ingeklemd tussen het hogere deel van het Pfalzerwald in het westen en het Rijndal in het oosten met Mainz als grootste stad. Mainz is tevens hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts waar Rijn-Hessen bij hoort. Die geografische ligging bracht de Romeinen er al toe hier hun wijnbouw te starten. In de Middeleeuwen vestigde Rijn-Hessen haar naam als voornaam ‘wijnland’ en dat is tot op heden terug te zien. In veel dorpen en steden, waaronder wijnhoofdstad Mainz, vind je de typische wijnbarretjes.

wijn-proeven

Een bezoek aan een van de vele wijn landgoederen

Hiwweltouren, overzichtelijke wandeltochten
De Hiwweltouren brengen je langs die rijke wijngeschiedenis maar laten je bovenal genieten van de uitzichten bovenop de Hiwwels (heuvels). Bekroond als premium-wandelroutes en nooit langer dan 15km waarbij het hoogteverschil, ondanks de heuvels, beperkt is. Dat betekent doorgaans een halve dag wandelen en daarmee genoeg tijd om een van de wijnbarretjes op te zoeken. Ideaal ook als je graag meerdere wandeltochten wilt maken zonder dat het een uitputtingsslag wordt.

Alle 9 Hiwweltouren zijn rondgaande wandelingen dus je komt vanzelf weer terug bij je startpunt. Overigens zijn veel wijnboeren ingesteld op onverwacht bezoek, twijfel niet om eens aan te kloppen. Tja, als veel zon en wijn belangrijke ingrediënten van het dagelijkse bestaan zijn zit het met de hartelijkheid wel goed…

Hiwweltour-Eichelberg-Rheinhessen

Alle Hiwweltouren zijn rondgaande wandelingen, dus je komt altijd weer uit waar je begon. Met perfecte bewegwijzering.

Ervaringen op de Hiwwels
De weidsheid van het heuvellandschap zal je opvallen. Wonderlijk hoe de tekeningen van eeuwenlang mensenwerk zich voor je neus uitstrekken. Tussen dat wijnlandschap met bospassages, muurtjes en heggen als afscheiding ontdek je kleine dorpen en vallen de verzorgde tuinen op. Plots is daar een enorm heideveld of rotsformatie en brengen de bossen schaduw. We hebben het dan nog niet over de Rijn zelf gehad.

hiwweltour_heideblick

Op de Hiwweltour ‘Heideblick’ kom je rotspartijen tegen op weg naar de heide

Tijdens de Hiwweltour ‘Heideblick’ nabij het dorpje Siefersheim loop je via de flanken van de wijnheuvels richting de hoger gelegen heide waar je o.a. rotsblokken treft. Bovenop een van de heuvels staat de Ajaxturm onverwacht in het landschap en heb je uitzicht op de ruïne van Neu-Bamberg waar een nieuw kerkje tussen staat.

Hiwweltour-Bismarckturm--2

Fascinerend uitzicht vanaf Hiwweltour ‘Bismarckturm’

Een andere toren kom je tegen bij de Hiwweltour ‘Bismarckturm’ nabij het dorp Gau-Algesheim vlakbij de Rijn. Je hebt tijdens deze wandeling voortdurend zicht op het relatief vlakke Rijndal met al haar kleuren. Heggen en muurtjes scheiden de velden waarbij het af en toe lijkt alsof Mondriaan de landschapsarchitect is geweest. Een open landschap dat wordt onderbroken door (sporen van) eeuwenoude molens en op de hoogste toppen met bos is bedekt. De robuuste 33m hoge Bismarckturm is te beklimmen, het uitzicht wordt er nog beter van.

Totaal 9 Hiwweltouren
Een korte schets van de Hiwweltouren waarvan je een overzicht vindt op de toeristische website van Rijn-Hessen. Als je doorklikt tref je een overzichtelijke kaart en gedetailleerde beschrijving (Duits). Neus eens verder op de site want ook over de aantrekkelijke dorpen en genoemde torens wordt uitleg gegeven.

Hier vind je alle 9 Hiwweltouren beschreven en op de kaart.

 

• Meer informatie over Rijn-Hessen

• Meer informatie over Rijnland-Palts


gastlandschaften_nl-Kopie

> Foto’s: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/ Dominik Ketz

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?