Penedès, actief in het beminde achterland van Barcelona

Foto's: Angela Llop, Flickr en Enoturismo Penedès

Onbekend maar zeer bemind zo kun je de Spaanse streek Penedès noemen. Gelegen in het zuiden van Cataluña, direct onder Barcelona, is het een van de oudste wijnstreken van Spanje. Een zeer groene regio waarin je uitstekend kunt wandelen en fietsen. Ideaal om zo een stedentrip naar Barcelona te combineren met activiteiten in dit historisch rijke achterland.

14163652745_42bb6e92da_k (1024x427)

Vanaf de kust gaat het groene landschap dat Penedès is in etappes omhoog. De wandelpaden gaan dwars door de wijngaarden.

Dwars door een lange wijntraditie
Penedès is de streek van de Cava en huis voor de beroemde wijnmeesters van de familie Torres die sinds 1870 hun wijnen maken op de vruchtbare heuvels. In dit vermaarde wijnlandschap, dat je zou kunnen vergelijken met wijnstreken als de Elzas en de Moezel, lopen de paden waarover je kunt wandelen. Je plaatst je voeten in de sporen van de wijnkarren die de druiven al eeuwenlang ophalen. Fietsen kan er langs de kust of met de mountainbike over dezelfde wijnpaden. Aan de kust is de temperatuur hoger dan in de heuvels (tot ca. 800m) waar Penedès prachtige uitzichten biedt en de wijn weer net even anders smaakt. Heerlijk om dit met de typische Catalaanse worsten of kazen te combineren.

Angela Llop (1) (1024x683)

Het doet soms bijna Toscaans aan in Penedès. Het najaar is een prachtige wandeltijd, bovendien is er dan veel bedrijvigheid in de wijngaarden.

Wandelen over het Balkon van Penedès
Een van de beste wandelingen om het landschap van Penedès met het uitzicht over de wijngaarden te ervaren is de route over ‘El Balcó del Penedès’. Tijdens deze ruim 12km lange route loop je door een kastgebergte vol grotten (alle met een verhaal), langs oude boerderijen en sta je regelmatig stil op een van de ‘balkons’ voor een adembenemend uitzicht . Uitvalsbasis is het antieke dorpje Font-Rubi dat midden tussen de wijnvelden ligt. Meer informatie over activiteiten in de regio Penedès vind je op de engelstalige site van Enoturismo Penedès.

Angela Llop (2) (1024x681)

Vervallen boerderijen dienen nu als geitenschuur.

Angela Llop (3) (1024x683)

De Balcó de Penedès wordt gemarkeerd met een bankje op een echt balkon. Wat een heerlijk landschap.

Meer wandel- en fietsinspiratie over Catalonië op ECKTIV

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?