Met een dagje rijden sta je op natuurijs in zuid Duitsland!

Op een kleine 800 km van Utrecht liggen een paar bevroren meren op je te wachten in de Zuid-Duitse winterzon. Meer dan tien meren in de omgeving, het wereldberoemde sprookjeskasteel Neuschwanstein om de hoek en de Alpen prominent aanwezig. Het is een gevarieerd prachtdecor als je gaat schaatsen op het natuurijs van de Hopfensee en de (Duitse) Weissensee nabij Füssen in de Allgäu regio. Met de vele mogelijkheden in de omgeving noemt Füssen zich het ‘ijssport-mekka’ van zuid Duitsland.

Lange natuurijstraditie
Met name de Hopfensee en de Weissensee kennen een eeuwenlange traditie op natuurijs. Naast schaatsers zie je er ook ijszeilers en kitesurfers die profiteren van de dalende Alpenwind. De grootste traditie in het gebied is het ‘ijsstokschieten’. Een soort curling met rechtopstaand handvat dat fanatiek wordt gespeeld door de bewoners in de regio. Kom je alleen voor het schaatsen dan kun je op meerdere meren terecht. Zo schaats je elke dag in een andere omgeving met de besneeuwde Alpentoppen op de achtergrond. Een droom voor elke natuurijsliefhebber.

Schaatsen en nog veel meer
Op de Hopfensee kun je zelfstandig je schaatsrondes maken. Daarnaast kun je een winterwandeling maken om (en over) het meer, liggen er diverse langlaufroutes in de omgeving en kun je skiën op de Tegelberg of Breitenberg op een half uurtje van Füssen. Fanatieke skiërs kunnen naar Tirol, ook op een half uur rijden. Mocht je het ijs op een andere manier willen beleven, dan kun je kiezen uit een romantische sledetocht over de Hopfensee of doe mee met een potje ijshockey. En ja, een bezoek aan kasteel Neuschwanstein is een must!

Schaatse, wandelen en ijsstokwerpen. De Hopfensee leeft in de winter.

Schaatsen, wandelen en ijsstokwerpen. De Hopfensee leeft in de winter.

Füssen im Allgäu
Füssen im Allgäu is vooral bekend als uitvalsbasis van Neuschwanstein en zusterkasteel Hohenschwangau. Het stadje ligt midden tussen de meren aan de rivier de Lech op amper een kilometer van de Oostenrijkse grens. In Füssen tref je alle voorzieningen, een ijshal en vind je het toeristenbureau met alle informatie over de omgeving. Een ‘schnaps’ mag je in deze omgeving niet missen, ook dat weten ze in Füssen.

Füssen en het sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Füssen en het sprookjeskasteel Neuschwanstein.

Klunen in een ’dood’ meer
Opvallend is dat het grootste meer in de omgeving, de Forggensee, niet geschikt is om te schaatsen maar uitstekend geschikt is om te klunen. De Forggensee net ten noorden van Füssen wordt namelijk elke winter drooggelegd om het smeltwater van de rivier de Lech in het voorjaar te kunnen verwerken. Vanuit Füssen kun je zo de havenbodem op wandelen, een bizar gezicht.

Landhotel Wiessbauer
Direct aan het Hopfenmeer ligt het Landhotel Wiessbauer. Ooit een traditioneel boerderijhotel maar na de brand in 2009 omgetoverd tot een modern hotel met alle voorzieningen en ruime kamers. Overigens nog steeds in landelijke stijl en met fraaie uitzichten over de Hopfensee waar je bijna vanuit je hotelkamer op het ijs kunt stappen. Er is een sauna en een restaurant. Landhotel Wiessbauer verhuurd naast reguliere hotelkamers ook familiekamers en vakantiehuizen. Kijk voor meer informatie op de site van Landhotel Wiessbauer.

Landhotel Wiesbauer aan de Hopfensee.

Landhotel Wiesbauer aan de Hopfensee.

Ligging en bereikbaarheid
Füssen is in 7,5 uur te bereiken vanuit Utrecht via Stuttgart. Het ligt ca. 80km ten zuidwesten van München tussen bekende wintersportgebieden als Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen in. Je kunt doorgaans van januari tot maart schaatsen op de meren rond Füssen.

Informatie over wintersport in Beieren met een deel over Füssen (Nederlandstalig) vind je hier.
Klik hier voor uitgebreide informatie over Füssen en omgeving in de winter (Duits).
Kijk ook op de site van sprookjeskasteel Neuschwanstein (Duits/Engels).

Wil je het rustig of wil je actie?

Wil je het rustig of wil je actie?

Winterwandelen is populair in de Allgau, met of zonder speciale sneeuwschoenen.

Winterwandelen is populair in de Allgau, met of zonder speciale sneeuwschoenen.

 >> De foto’s bij dit artikel zijn van www.fuessen.de, www.guenterstandl.de en tripadvisor.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?