De wereld is paars als de heide bloeit. We zijn gek op onze heidevelden maar er is een gebied waar de uitgestrektheid van het heidelandschap uniek is in Europa. De beroemde Lüneburger Heide is thuis voor de Heidschnuckenweg (vernoemd naar de schapensoort). Dit lange afstand wandelpad van 223km lengte is een van de Top Trails of Germany. Het grootste heidegebied van Europa is extra mooi aan het eind van de zomer maar door het bijzondere licht en de leegte ook prachtig in herfst en winter.
Alleen op de wereld
Die uitgestrektheid pakt je beet. Alsof je de wereld voor je zelf hebt al zul je regelmatig worden vergezeld door de ‘Heidschnucken’. Het schapensoort met de lange wolharen en de zwarte kop met gekromde hoorns is een beschermde diersoort en bewoont de Lüneburger Heide sinds mensenheugenis. De jeneverbessen staan als silhouetten aan de horizon, sprookjesachtig in de herfst en spookachtig op een mistige winterochtend. In de oude Hanzestad Lüneburg of het autovrije Wilsede kun je weer onder de mensen komen. Tip is de oude hertogenstad Celle met in haar centrum fraaie vakwerkhuizen.
Geesten in een mystiek heidedal
De Lüneburger Heide is in het algemeen licht glooiend maar kent ook heuse heidedalen waarvan de Totengrund de meeste indruk zal maken. Het kleurenpalet is hier overweldigend door de combinatie van paarse heidevelden en donkere jeneverbessen in het golvende landschap waar zo nu en dan een verdwaalde kei ligt uit de IJstijd. Geen wonder dat men eeuwenlang dacht dat het hier spookte. Veel wandelaars kunnen geen keuze maken of de Totengrund nou het mooist is tijdens de bloei of in de winter wanneer de mystieke sfeer helemaal voelbaar is. Aan de jeneverbes zal het niet liggen, die is er altijd. Overigens verwijst de naam Totengrund naar de geesten die hier ronddwalen…
Andere hoogtepunten langs de Heidschnuckenweg
– De Wilsederberg is met 169m het hoogste punt op de Lüneburger Heide en noordwest Duitsland. Aan haar voet ligt het gehucht Wilsede waar men zich enkel lopend, per fiets of per koets voortbeweegt.
– Het Büsenbachtal (nabij het veendorp Handeloh) is een van de natste zones langs de route. Hier stroomt de ca. 1 meter brede Büsenbach dwars door het heidelandschap. De Heidschnucken komen hier graag grazen.
– Het Pietzmoor bij het dorp Schneverdingen is een hoogveengebied met een rijke planten- en dierenwereld. In het voorjaar kleurt het wollegras de randen van de veenplassen wit. Wie van een mystieke omgeving houdt moet hier in de herfst en winter zijn als de nevel aanwezig is. Je kunt er o.a. over een vlonderpad lopen.
– Het vakwerkdorp Müden kun je vergelijken met ons Giethoorn hoewel minder waterrijk. Kleine paadjes brengen je langs de fraaie tuinen en vakwerkhuizen. Bekijk ook het kerkje met de houten toren en strijk neer op een van de terrassen.
Heidebarometer
Je kunt zelf bijhouden wanneer de heide bloeit. Op de website van de Lüneburger Heide wordt bijna dagelijks gecommuniceerd hoeveel procent van de heide in bloei staat. Bekijk deze heidebarometer en stap in de auto als de wereld inderdaad paars kleurt. Lünenburg ligt immers op amper 4 uur rijden vanuit Utrecht.
Informatie
De Heidschnuckenweg is in totaal 223km lang en onderverdeeld in 13 etappen. Loop je de hele route dan is het dorp Fischbek ten zuidwesten van Hamburg je startpunt en eindig je in het historische Celle. Er is beperkt hoogteverschil wat de route ideaal maakt voor wandelaars die nog weinig ervaring hebben met meerdaagse tochten. Meer informatie over deze Top Trail vind je op de website van de Heidschnuckenweg. Hier vind je o.a. informatie over de verschillende etappes, het openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden.
Kijk voor alle informatie over de ‘Heidschnuckenweg’ op de site van Top Trails of Germany
Meer wandel- en fietsinspiratie over heide op ECKTIV