De Eiger-trail: Afdalen onder een 1000m hoge rotswand

De zon moet nog achter de bergen vandaan komen. Het is fris, zoals dat bij een ochtend op deze hoogte hoort. De wolken bedekken de dalen en maken dat mijn afdalende route straks door een wattendeken gaat. Ik ga de Eiger-trail lopen, een wandelroute die nog maar kort bestaat en me letterlijk langs de immense en legendarische Eigernordwand brengt.

door Miez Peek

be0a7

De Jungfraubahn klimt omhoog naar startpunt Station Eigergletscher. De zon moet nog over de bergen komen. (foto’s Miez Peek)

Afdalen in het Jungfrau-massief
Liefst 1000 meter hoog is de beroemde Eigernordwand, de noordkant van de 3970m hoge Eiger in het Zwitserse Jungfrau-massief. Populair en niet ongevaarlijk voor klimmers en voor nu de reden dat ik voorlopig in de schaduw zal blijven lopen. Ik daal straks af van 2320m naar 1616m waar ik zo’n 3 uur over hoop te doen. De Eiger-trail bestaat nog maar zo’n 10 jaar en is een verrassend toegankelijke en goed bewegwijzerde bergwandeling onder de rook van de beroemde drie-eenheid Eiger, Mönch en Jungfrau.

IMG_1417

Boven de wolken lijkt het pad nergens heen te gaan… (foto Miez Peek)

Een glad begin
Het eerste deel van de wandeling loopt pal onder de Eigernordwand die je letterlijk aan kunt raken. Het blijkt meteen het zwaarste deel. Niet door de hoogte maar door het ijs en de sneeuw op het pad waardoor mijn grip minimaal is. Ik loop zonder wandelstokken maar leer dat je dat op de Eiger-trail beter niet kunt doen. Pas als ik de paar honderd meter aan ijzige paden door het rotspuin ben gepasseerd kan ik mijn wandelpas vinden. Vanaf dan is het geleidelijk dalen.

4db74

Pal onder de Eigernordwand, aan het begin van de Eiger-trail is het pad nog glad. (foto Miez Peek)

Overweldigend uitzicht
Voor me steekt de 3692 hoge Wetterhorn bijna dreigend boven de wolken uit. Ik kom langzaam in de zon te lopen en hoewel ik het niet koud heb gehad is dit toch een stuk aangenamer. Het wandelpad is smal maar nergens gevaarlijk. Ik loop vooral tussen rotsblokken en het gruis van de Eigernordwand maar zie de groene vlaktes al onder me. Nog dieper breken de wolken langzaam open en worden de huizen van het dorp Grindelwald zichtbaar. Het is een overweldigend gezicht.

IMG_1490

‘Voor me steekt de 3692 hoge Wetterhorn bijna dreigend boven de wolken uit.’ (foto Miez Peek)

En dan is alles groen
De Eiger-trail is, op enkele goed beveiligde passages na, minder steil dan ik had gedacht. Ik loop geleidelijk naar beneden genietend van het uitzicht dat door de snel verdwijnende wolken elke vijf minuten anders wordt. Het tweede gedeelte loop ik tussen het gras en iets lager langs de eerste struiken. Ik hoor marmotten fluiten en sta even stil bij een beekje dat een kleine canyon in de rotsen heeft uitgesleten. De benen voelen dat ik continue heb gedaald en vinden het niet erg als ik bij het café aan het eindpunt ga zitten en geniet van een stukje lokale taart en vruchtensap. De Eigernordwand is dan nog maar half te zien.

IMG_1534

Als de wolken weg zijn is Grindelwald duidelijk zichtbaar. (foto Miez Peek)

De Eiger-trail praktisch
De Eiger-trail is 6km lang en start bij station Eigergletscher, onderdeel van de Jungfraubahn. Ik startte zelf bij station Kleine Scheidegg op 2061m vanwege het mooie uitzicht en de route langs de Fallbodensee, een kunstmatig meer. Hier vandaan loop je in een klein uur over een kam naar station Eigergletscher. Eindpunt van de wandeling is station Alpiglen. Je kunt het beste je auto parkeren bij station Grindelwald Grund dat start en eindpunt met elkaar verbindt. Een beschrijving met info van de Eiger-trail vind je op de site van MySwitserland.

canvas

De Eiger-trail loopt vanaf station Eigergletscher tot station Apliglen. Starten bij station Kleine Scheidegg geeft je een mooi stuk extra.

672be

De kunstmatige Fallbodensee biedt een spiegelende blauwe wereld in de ochtend. Op de achtergrond de 3692m hoge Wetterhorn. (foto Miez Peek)

IMG_1539

Zicht op het dal van Grindelwald en een terugblik naar het beginpunt van de Eiger-trail, station Eigergletscher. (foto’s Miez Peek)

IMG_1555

Omgeving Apliglen, eindpunt van de wandeling. (foto Miez Peek)

Een beschrijving met info van de Eiger-trail vind je op de site van MySwitserland.

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?