De Menalon Trail, wandelroute in het culturele hart van Griekenland

Foto: Ronny Siegel, Flickr

De Menalon Trail is een meerdaagse bergroute in Arcadia, centraal in de Peloponnesos en is gecreëerd door vrijwilligers van de lokale bergvereniging en ecologen. De route volgt o.a. de kloof van de Lousios rivier en de flanken en valleien van het Gortynian bergmassief. Een gebied met grote historische waarde en omgeven door natuurpracht. Het heeft de Menalon Trail o.a. de titel als beste ‘Greek Path of Culture’ opgeleverd. Nog mooier is dat het is benoemd tot ‘Best of Europe Quality Trail’ in 2015. Het maakt de Peloponnesos tot een top wandelbestemming.

Section_4

Eeuwenoude stenen bruggetjes verscholen in het dal en typische Griekse dorpen als pleisterplaats (foto’s Menalon Trail).

Helemaal ingesteld op wandelaars
Daarbij hoort een goede infrastructuur gericht op wandelaars. Het ‘hiken’ wordt bevorderd in de regio en de voorzieningen in bewegwijzering, veiligheid en informatie zijn naar internationale maatstaven. Er is variatie in het overnachtingsaanbod met het accent op eco-toerisme. Tot slot is er een overzichtelijke website met alle noodzakelijke informatie.

Discover Peloponnese

Onderweg in het dal van de Milaon rivier (foto Discover Peloponnese).

Alles wat je bij Griekenland verwacht
De trail start in het Stemnitsa, het dorp van de goudsmeden, en brengt je meteen wat je in Griekenland kunt verwachten. Een groot aantal kloosters en kerken, soms nog in goede staat of als ruïne, die je via oude ezelpaden bereikt. Daarmee is de toon gezet voor de rest van de wandeling. Zomaar een greep uit de hoogtepunten zijn de groene vallei van de Milaon rivier met haar oude watermolens en eeuwenoude fonteinen en drinkplaatsen. De vele antieke stenen bruggen tussen de dorpen en eigenlijk zijn de paden, vrijwel allen onverhard, al een attractie op zich. Eindpunt is het dorp Lagkadi waar je voldoende accommodatie vindt om tot rust te komen en voldaan terug te kijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een overdosis cultuur onderweg.

Informatie Menalon Trail
De Menalon Trail is 75km lang en vanwege de bergen en vele bezienswaardigheden verdeeld in 8 kortere etappes. Dit is geen route die je enkel vanuit sportieve overwegingen loopt. Neem de tijd om al het moois in je op te nemen. Het hoogste punt is 1557mtr, alle etappes hebben een beklimming en een afdaling in zich. De beste tijd om de Menalon Trail te lopen is het najaar (dat kan prima tot december) en het voorjaar vanaf maart als de sneeuw verdwijnt. De prima Engelstalige website van de Menalon Trail met etappe-overzicht, kaarten en overnachtingsmogelijkheden vertelt je meer. De trail is ook als app te downloaden (betaling) in de Google play store.

Map_of_Peloponnese

De Menalon Trail in het hart van de Peloponnesos.

13960012126_5ee9acd090_k

De Lousios Gorge met rivier en ruïnes in de bergwand (foto’s Wim de Weerdt).

De prima Engelstalige website van de Menalon Trail met etappe-overzicht, kaarten en overnachtingsmogelijkheden vertelt je meer.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?