Fascinerend fietseiland tussen Zweden en Denemarken

Het eiland Ven in Zuid-Zweden Foto: Bertil Hagberg/skane.com

Precies tussen Denemarken en Zweden rijst het ‘groene eiland’ Ven zo’n 40 meter op uit zee. Een pareltje in de druk bevaren Örensund tussen beide landen, de zeegang die inmiddels al zo’n 15 jaar wordt overbrugd door de indrukwekkende Öresund-brug. Ven hoort bij Zweden en is een uitgelezen wandel en fietseiland. Zoals wij een dagje Texel doen, zo doen de Zweden en de Denen dat vanuit hun eigen kust.

Ven is het mooist in het voorjaar wanneer het groene eiland voor een groot deel geel kleurt door het koolzaad. De zandwegen en fietspaden slingeren er dwars doorheen, je wordt ingesloten door een felgele deken. Regelmatig kun je ver over de velden kijken, Ven glooit geleidelijk en heeft verschillende kleurrijke tuinen waar je een hapje kunt eten. Aan zee gaat het vaak steil naar beneden en zie je vanaf de met gras begroeide kliffen de kleine dorpen onder je liggen. Je rijdt het eiland in een halve dag rond maar de vele rustplekken onderweg zullen je tempo vertragen. En dat verdient Ven ook…

Ik mocht een dag rondrijden op Ven op uitnodiging van Visit Zweden en de regio Skane waar Ven onder valt. Onderstaand een foto-impressie van een heerlijke fietsdag.

Miez Peek

Per Salomonsson

In alle rust nadert de veerboot het eiland Ven (foto Per Salomonsson)

Informatie over Ven
Vanuit Landskrona in Zweden vaart de veerboot meerdere keren per dag naar Hven. Je hebt dan goed uitzicht op de Zweedse en Deense kust en de Öresund-brug in de verte. In een klein uurtje ben je in het havendorp waarboven honderden oranje fietsen klaar staan om verhuurt te worden. Kijk voor meer informatie over Ven op de site van ‘Ven Trafiken’, de veerdienst van het eiland met aanvullende informatie over Ven zelf. Kijk voor een impressie over de regio Skane waar Ven onder valt op de site van Visit Zweden.

IMG_7748 (900x480)

Aankomst op Ven bij het kleine havendorp

IMG_7742 (900x420)

De vuurtoren van Ven, het fietspad komt er vlak langs.

IMG_7808 (900x600)

Honderden fietsen staan klaar om je het eiland rond te brengen.

IMG_7818 (900x600)

Stel je voor dat het hier helemaal geel is…

IMG_7988 (900x521)

Het dorpje Kyrkbacken in het noordoosten van Ven.

IMG_8034 (900x519)

Pauze houd je op Ven bijvoorbeeld direct aan zee.

IMG_8065 (900x565)

Na een ronde door het binnenland pak je de kustroute terug naar de boot.

Schermafbeelding 2016-02-12 om 16.11.41

Ven, halverwege Denemarken en Zweden

Kijk voor een impressie over de regio Skane waar Ven onder valt op de site van Visit Zweden.

>> Fotoserie Miez Peek

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?