Als het even kan eten de Zweden buiten, een jaloersmakende gewoonte

Foto en tekst: Miez Peek

Een op en top Zweedse koffietafel en lokale gerechten volgens traditioneel recept. Die eet je niet binnenshuis maar in de tuin. Want als het even kan eten de Zweden buiten in hun tuin of ergens in de natuur. Zo trof Miez Peek een van de vele tuinterrassen op het schiereiland Kullaberg en genoot mee van een originele Zweedse koffietafel.

Fika, echte Zweedse koffietafel
De Zweden zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld en doen dat niet zomaar. Echt Zweeds koffiedrinken doe je bij een ‘fika’. Ofwel koffie met gebak en andere lekkernijen met als voornaam doel bijkletsen (roddelen dus…). Het liefst buiten de deur bv. bij een van de bekendste fika-plaatsen van Zweden: Flickorna Lundgren. Met een tuin waar je niet alleen gaat zitten maar ook doorheen wilt lopen, gelegen net buiten het vissersdorpje Skäret.

De tuin van Flickorna Lundgren heeft verschillende zithoeken tussen de bloemen of onder de bomen met uitzicht op zee. Bij minder weer biedt een Hollandse kas uitkomst. Naast een traditionele Zweedse fika kun je er ook terecht voor een lunch eveneens met traditionele gerechten. Neem ook zeker een kijkje in het kleine, uit 1732 gedateerde huis waar een taartenwinkeltje is gevestigd. Eigenaren Mats en Anneli vertellen graag meer over de familietradities van Flickorna Lundgren.

Kijk voor een indruk op de website van Flickorna Lundgren (Zweeds). Mats en Anneli spreken Engels.

F Lundgren (1)

Entree van Flickorna Lundgren. Zie ook de titelfoto. (foto Miez Peek)

Hoe je de passie voor eten kunt delen
De passie van Otto Ramsay, ik schat hem eind twintig,en zijn vrouw Anna beroert me. Met een grote glimlach vertelt hij over zijn hardwerkende bestaan. Hij verzorgt zijn dieren met grote liefde al eindigen veel van hen bij de slachter. Het vlees van zijn eigen dieren verwerkt hij zelf tot de eindproducten in zijn biologische winkel. Nooit meer vlees dan nodig, altijd precies genoeg, liever een keer nee zeggen tegen een klant dan vlees moeten weg gooien. Zo ga je niet met dieren om. Otto vertelt het met een glimlach als hij me rondleidt in zijn winkel waar hij allerlei duurzame producten verkoopt, van voedsel tot tuinmeubelen.

Otto’s winkel ‘Kullalamm‘ bevindt zich pal achter het historische tuinrestaurant Rut på Skäret. Een toplocatie in de regio Skane in het vissersdorpje Skäret op het schiereiland Kullaberg. De prachtige tuin achter de lage boerderij nodigt uit om lang te blijven zitten. De geest van Rut, zij begon het restaurant in de jaren ’60, waart er nog steeds rond in de vorm van haar oorspronkelijke gerechten. Een must is haar ‘ei-taart’ een luchtige, superdikke omelet vol lokale kruiden waar menig Zweed speciaal voor langs komt.

Micael Steen , eigenaar van Rut på Skäret, vertelt hoe hij zijn ingrediënten uit de omgeving haalt van de kruiden uit de tuin tot de groenten van lokale boeren en natuurlijk het vlees van Otto. Juist op dat moment gaat de keukendeur open en stapt een visser uit het dorpje binnen. Hij heeft 6 vissen bij zich, vers gevangen en laat ze achter. ‘Dat wordt een bericht op facebook’ lacht Micael wetende dat er genoeg klandizie is voor zijn verse gerechten. ‘Overigens zijn het niet alleen Rut haar recepten die we hier serveren maar zoeken we juist de combinatie met de moderne Scandinavische keuken’ geeft Micael aan.

Rut pa skaret (1)

Het is goed toeven in de tuin van Rut på Skäret

Rut pa skaret (2)

Kullalamm, de winkel van Otto en Anna (foto Miez Peek)

Rut pa skaret (4)

Vers brood met lokale appelsap en de beroemde ei-taart van Rut

Rut pa skaret (3)

Je wilt lang blijven zitten in de tuin van Rut på Skäret

F Lundgren (3)

Een jonge serveerster in Flickorna Lundgren

Meer wandel- en fietsinspiratie over Zweden op ECKTIV

bekijk ook

Fietsvakantie van Hanzestad naar Hanzestad+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 8 nachten
  • 20 april - 5 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €919,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?