GR175: rondgaande route langs drie Catalaanse kloosters uit de 11e eeuw

Foto: Consorci Promoció Turística

De Cisterciënzer route of GR175 is een rondgaande langeafstandsroute in centraal Catalonië. Hij wordt genoemd naar de drie belangrijkste kloosters van de orde der cisterciënzers: Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. De route is niet alleen interessant vanwege de kloosters, maar de regio is een verzameling van culturele, historische en culinaire bezienswaardigheden en ervaringen. De 105km lange wandelroute (108 voor fietsers) is goed aangegeven en onderweg tref je talloze overnachtingsadressen, van eenvoudige hostels tot luxe hotels.

Monestir Santes Creus tussen de wijngaarden, foto: Maria Rosa Ferre

DE CISTERCIËNZER KLOOSTERS | De drie kloosters, Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges, uit de 11e eeuw zijn prachtig bewaard gebleven. De oorspronkelijke monniken uit de Cisterciënzer orde leefden sober en van de landbouw. De kloosters liggen in een adembenemend mooie omgeving op maar een klein half uurtje van de stad Tarragona en de Catalaanse kust, en worden omringd door mooie wijngebieden. Eeuwenlang werd er door de monniken wijn verbouwd. De drie kloosters zijn opengesteld voor het publiek en elk klooster heeft een geheel eigen identiteit. Zo kun je in het klooster Santes Creus een wandeling maken door de omliggende tuinen aan de hand van een audio-route. In Vallbona de les Monges begeleidt een gids je tijdens je bezoek door het kleine klooster. Poblet is het grootste klooster en waarschijnlijk de bekendste van de drie en beschikt tevens over overnachtingsmogelijkheden en een zeer goed restaurant. Wat ze allemaal gemeen hebben is hun geschiedenis, waarin de orde der cisterciënzers een grote rol speelt.

Gaanderij in Monestir Vallbona de les Monges, Carme Ribes Moreno, Wikimedia

DE AFWISSELENDE CISTERCIËNZER ROUTE| De GR175-route zelf is zeer afwisselend. Zo wandel je door wijngaarden, beklim je heuvels in het glooiende landschap bij Santes Creus of loop je in de schaduw van de bossen bij Prades. De uitzichten zijn eigenlijk altijd betoverend. Van het indrukwekkende klooster Poblet dat je van verre al ziet liggen tot het klooster Vallbona de les Monges dat je boven  wijngaarden ziet verrijzen.

Details van het klooster Santes Creus, foto’s: Angela Llop, Flickr

ROUTE VOOR WIJNLIEFHEBBERS | Tijdens het wandelen van de GR175 kom je een groot aantal wijngaarden tegen. En bijbehorende wijnhuizen, waar je een rondleiding kunt krijgen en wijnen proeven. Bekende wijnmerken, zoals bijvoorbeeld Cordorniu en Torres maken gebruik van de wijngaarden langs de route. Uiteraard is men in de regio trots op de lokale wijnen en doe je er goed aan je onderweg te laten inschenken tijdens een mooie lunch of traditioneel laat diner.

Caves Codorniu (Sant Sadurní d’Anoia), Angela Llop, Flickr

Ga voor meer informatie over de Gr175 route naar: larutadelcister.info/en

bekijk ook

Wandelvakantie Catalaanse kust van Sant Pere naar Sant Feliu+

Wandelvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • maart, april, mei, juni, september en oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €979,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?