Ken je de ‘Vijf Rivieren Fietsroute’ door romantische Beierse dalen?

Je komt o.a. door het Altmühltal

Ben je een liefhebber van fietsen langs rivieren? Dan is de ‘Vijf Rivieren Fietsroute’ misschien een optie. Fietsen langs de Donau is al sinds jaar en dag populair, dus hebben ze er in Beieren een geheel nieuwe fietsroute langs vier andere rivieren aan toegevoegd. Langs wat kleinere rivieren die elk door een eigen schilderachtig dal stromen tussen Neurenberg en Regensburg. Je fietst van historische stad naar historische stad en tussentijds kom je romantische dorpjes en tal van bezienswaardigheden tegen. Bij het ontwikkelen van de route is vooral uitgegaan van rust en ruimte om je zoveel mogelijk buiten de toeristische paden te leiden.

VIJF RIVIERENKAART2

De nieuwe fietsroute op de kaart. Vraag de gratis kaart aan.

De nieuwe 300 km lange fietsroute loopt langs vijf rivieren: de Donau, Altmühl, Pegnitz, Vils en Naab.  Het leuke is dat de route daarom ook is opgeknipt in vijf etappes. Elke rivier heeft zijn eigen karakter en elk dal zijn eigen schilderachtige landschap. Zoals je op de kaart ziet loopt de route rond en kun je eindigen waar je bent begonnen. Makkelijk voor fietsers die met eigen auto komen.

Bekijk ook onze 8-daagse fietsvakantie Beieren over de Vijf Rivierenroute

Wanderer bei Matting auf der Fahre

Een pontje bij Matting, Foto: Stefan Gruber

Etappe 1: Regensburg – Kelheim ( 31 km). Je start in Regensburg waar je je ogen uitkijkt in het oude middeleeuwse stadscentrum, waarvan sommige pleinen op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Je volgt de Donau waarbij je de volgende bezienswaardigheden tegenkomt. Natuurreservaat Max-Schultze-Steig, Bad Abbach met zijn zwavel en modderbaden, die al werden bezocht door Karel V.

VIJF-RIVIEREN-FIETSROUTE

Archeologisch park Altmühltal, De Keltentor bij het slot in Kelheim, © Tourismusverband Landkreis Kelheim

Etappe 2: Kelheim – Berching (52 km). Tijdens deze rit door het Altmühltal komt over een afstand van 40km het langste archeologische park van Europa’s prehistorische tijden tot leven. Met vondsten uit de tijd van de Neanderthalers en replica’s van de prehistorische gebouwen en werkplaatsen. Langs de route kun je pauzeren in de kleine historische steden als Riedenburg, Dietfurt an der Altmühl en Beilngries.

VIJF RIVIERENROUTE_Radler_Brueckkanal_LarsKahnt-1

Langs het Brueckkanal, foto: Lars Kahnt

Etappe 3: Berching – Neurenberg (73 km).  De etappe start in het middeleeuwse Berching en gaat voor een groot deel langs het Ludwig-Donau-Main-kanaal, één van de meest interessante industriële monumenten van Duitsland. Je komt door schilderachtige lanen, langs kleine bruggetjes en oude sluizen. Deze etappe eindigt in de voormalige rijksstad Neurenberg.

VIJF RIVIERENROUTE, Kaiserburg Lauf

De Kaiserburg Lauf

Etappe 4: Neurenberg – Amberg (75 km). De route volgt vanuit Neurenberg de oude middeleeuwse sporen van de ‘Goldene Straße’ in het romantische dal van de Pegnitz. Ooit bedoeld door Karel IV als verbindingsweg tussen Beieren en Praag. Je fietst altijd in de buurt van de rivier door het adembenemende landschap van de Frankische Alb. Je passeert machtige kastelen en komt door de mooie vakwerksteden Lauf a.d. Pegnitz en Hersbruck.

VIJF RIVIERENROUTE, Vils bei Ensdorf

Fietsbrug over de Vils bij Ensdorf

Etappe 5: Amberg – Regensburg (64 km). Op dit gedeelte van de Vijf Rivieren Fietsroute vind je architectuur van grote klasse. Met prachtige voorbeelden als Barok kloosters en Gotische kerken. De route die door het dal van de Vils en Naab loopt staat sowieso in het teken van kunst. Lokale kunstenaars exposeren net als beroemde beeldhouwers en schilders uit de middeleeuwen hun kunstwerken direct langs de weg.

bekijk ook

Fietsvakantie Beieren over de Vijf Rivierenroute+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 31 maart - 19 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €799,-
Fietsvakantie door het Altmühltal, de klassieker+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 27 april tot 6 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €719,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?