Winterwandelen in Oman, top 10 bestemming Lonely Planet 2017

Ieder jaar maakt Lonely Planet bekend wat de beste reisbestemmingen voor het komend jaar zijn. Voor 2017 heeft Lonely Planet Oman op de 8e plaats gezet. Voor wandelaars is Oman vooral in de wintermaanden een uitzonderlijke bestemming. De ruim 3000 meter hoge bergen in het land zorgen er namelijk voor dat er genoeg groene zones in Oman zijn waar je met name in de wintermaanden uitstekend kunt wandelen.

Je denkt wellicht dat het er altijd vreselijk heet is. Nou dat valt mee, in de maanden december, januari en februari ligt de temperatuur overdag zo rond de 25 à 26 graden. En hoger gelegen gebieden zijn dan natuurlijk wat koeler. Een mooie wandelbestemming dus in de koude wintermaanden. In een vredelievend land met een uiterst vriendelijke bevolking en een boeiende natuur en cultuur.

terrassen-oman2

Zo zijn ze in Oman al eeuwen bezig om landbouwgronden te irrigeren. Resultaat prachtige groenten en fruit voor de rijke lokale keuken.

Hoe komt een land als Oman aan water, terwijl het er slechts één maand per jaar regent?
Sinds een paar duizend jaar bestaat er een vernuftig systeem van irrigatie dat het water, vanuit bronnen in de bergen via stenen kanalen, vervoert naar de diverse dorpen en tuinbouwgebieden. Zes van de 3000 trajecten zijn inmiddels toegevoegd aan de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Het Aflaj systeem is uitzonderlijk mooi bewaard gebleven, dat tegenwoordig wordt bedreigd door de dalende grondwaterspiegel.

Oman-Jebel-Akhdar-195e-alis

Het unieke Aflaj irrigatie-systeem dat je overal in Oman tegenkomt en al meer dan 2000 jaar bestaat. Er zijn meer dan 3000 van dit soort watertrajecten.

pedro

Peter Daniëls ( bestemminginbeeld.nl ) deed een hike bij Al Wadi Shab: Hier een stukje uit zijn reisverslag: ‘Het kristal heldere water in combinatie met de kiezel bodem, de mooie bergwanden in roodbruine kleuren en her en der wat palm bossen, maken het een idyllische plek. We lopen een tijdje door de kloof en komen dan bij grote uitgesleten rotswanden aan. Er is nu een klein helder groen meertje waarin veel jongens en mannen aan het zwemmen zijn’.

oman-oppad

Voor de diehards zijn er uitdagingen genoeg. In deze pdf van Oppad.nl vind je een mooie beschrijving van Gijs Loning en foto’s van Jonathan Andrew

max

Jeannette Pepers maakte in 2010 een 11-daagse rondreis door Oman. Je vindt haar uitgebreide blog op Bestemminginbeeld

BANNER-DKTS

Wil je meer weten over Oman ga dan naar: www.visitoman.nl

> Titelfoto Robert Haandrikman, Flickr

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?