De Rheinsteig, een rivierwandeling op grote hoogte

Uitzicht Loreley bij Leiselfeld, foto: Dominik Ketz/Romantischer Rhein Tourismus GmbH

De momenten dat je de Rijn kunt ‘aanraken’ zijn zeldzaam als je de hooggelegen Rheinsteig loopt. Hoog boven de rivier kun je zelf op de Loreley-rots staan, de vele kastelen (en ruïnes) bezoeken en de machtige loop van Europa’s belangrijkste rivier overzien. Er zijn kabelbanen om af te dalen of je loopt zelf door de wijngaarden en bossen naar beneden om de vaak historische dorpen aan de oevers te bezoeken. Deze korte opsomming maakt de veelzijdigheid van de 320km lange Rheinsteig duidelijk. Niet voor niets een topper in wandelland.

Schermafbeelding-2017-09-21-om-12.00.54

De complete 320km lange Rheinsteig van Bonn tot Wiesbaden op de kaart

Doorleefd, beschermd en indrukwekkend
Het Rijndal is doorleefd, de sporen van mensenhanden zijn overal te zien. Toch zul je je verbazen over het aantal kilometers dat je over natuurpaden loopt. Soms rotsachtig, vaak zand en doorgaans paden die al eeuwenlang bestaan. Het uitzicht onderbroken door de bossen onder de heuveltoppen en op sommige stukken een ‘kasteeldichtheid’ van 1 kasteel per 2 kilometer.

rhein-pfalz-oberwesel1.tif

Op sommige plekken langs de Rijn is de kasteel-dichtheid 1 op de 2 kilometer. (foto: Friedrich Gier/Romantischer Rhein Tourismus GmbH)

Soms is het net alsof de natuur haar eigen vestingen heeft gebouwd door de robuuste rotspartijen die je passeert. Daarbij is het door UNESCO beschermde Boven Midden-Rijndal een van de hoogtepunten. Daar waar de Rijn zich door het gebergte perst is het uitzicht en de diepte indrukwekkend. Vergis je niet, de Rheinsteig is geen eenvoudige wandeling. Op sommige stukken moet je bij de les blijven en kan het flink op en neer gaan.

Kaub-2008-01

Een wandeldag op de Rheinsteig hoor je af te sluiten met een glas in de hand… (foto: Dominik Ketz/Romantischer Rhein Tourismus GmbH)

Rijnland Wijnland
In de nazomer en vroege herfst ligt vanzelfsprekend het hoogtepunt van de wijnfeesten. Doch, je kunt het hele jaar terecht bij de vele wijnproeverijen en restaurants. Overigens vind je langs het gedeelte waar de Rheinsteig loopt minder wijnbouw dan bijvoorbeeld langs de Moezel of de zuidelijkere Rijndalen. Dat maakt ook dat je niet continue boven de wijngaarden loopt en je meer bos tegenkomt dan je misschien zou verwachten. Neemt niet weg dat je een wandeldag op de Rheinsteig hoort af te sluiten met een glas in je hand…

Rheinsteig-Herbst-Filsener-Ley-52

Dit ziet er nogal gemakkelijk uit, maar vergis je niet, de Rheinsteig is geen eenvoudige wandeling. (foto: Dominik Ketz/Romantischer Rhein Tourismus GmbH)

Nieuw cultureel en landschapspark bij de Loreley
Hoog boven de Rijn in het Midden-Rijndal rijst de bijna 200 meter hoge legendarische rots Loreley uit het water. Vanaf hier heb je een fabelachtig uitzicht over het Rijndal. Het vlakke plateau boven op de Loreley is onderdeel van groot herindelingsplan in het kader van UNESCO wereld erfgoed. De berg is onderdeel van de Rheinsteig, dus mocht je die deze zomer willen gaan lopen, zie het resultaat van het nieuwe cultuur en landschap park.

Uitzicht vanaf de bijna 200 meter hoge rots Loreley, foto: Dominik Ketz/Romantischer Rhein Tourismus GmbH

Informatie
De Rheinsteig begint in Bonn en eindigt 320km zuidelijker in Wiesbaden. Op veel plekken kun je met het openbaar vervoer komen. Loop je de hele route dan heb je te maken met een aantal stevige klimkilometers. Wil je minder zwaar lopen kies dan je etappes uit op de speciale website van de Rheinsteig waar je ook informatie vind over overnachtingsmogelijkheden.

Foto’s: Dominik Ketz/Romantischer Rhein Tourismus GmbH

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Rheinsteig‘ op de site van Top Trails of Germany

Bekijk ook onze Wandelvakanties over de Rheinsteig

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?