Gooilust, een rondgang over de mooiste Buitenplaats van het Gooi

Foto en tekst: Miez Peek

Honderd jaar geleden liepen hier zebra’s en gnoes. Nu loop je door misschien wel het meest afwisselende landgoed van de ‘s Gravenlandse Buitenplaatsen. Landgoed Gooilust toont je een grote variatie aan flora zich uitend in de vele herfstkleuren en een prachtige siertuin in de zomermaanden. Op het landgoed en de omliggende bossen kun je zoveel wandelen als je wilt.

Het was Frans Ernst Blaauw die zijn liefde voor exotische dieren vertaalde in het aanleggen van een dierenpark op Landgoed Gooilust. Zijn vrouw, officieel eigenaresse van het landgoed, was er minder blij mee. Na haar dood kwam het landgoed in handen van Natuurmonumenten die sindsdien, net als bij de andere Buitenplaatsen, het beheer voert. Behoud van het parkachtige, gevarieerde karakter van de landgoederen en deze beschikbaar houden voor het publiek staat daarbij voorop. Zo kun je bv. de 17km lange wandelroute over de ‘s Gravenlandse Buitenplaatsen lopen.

Zware bossen en open weides wisselen elkaar af op Gooilust (foto Miez Peek)

Op Gooilust is de herfst prachtig maar kom hier ook zeker terug in de zomer als je door de rododendronvallei kunt lopen en de exotische siertuin in bloei staat. Bijzonder is ook de bamboe op verschillende plekken langs de route. Exotische dieren zul je er niet meer vinden.

Je kunt de 3,3km lange wandelroute over Gooilust downloaden via de site van Natuumonumenten. Wil je meer lopen bekijk dan de 17km lange wandelroute langs alle Buitenplaatsen in ‘s Gravenland. Erg mooi in deze tijd van het jaar.

gooilust-1

Herfst op Gooilust (foto Miez Peek)

gooilust-4

Wandelen over de mooiste Buitenplaats ( foto Miez Peek )

img_6300

Jonge bamboescheuten (foto Miez Peek)

Je kunt de 3,3km lange wandelroute over Gooilust downloaden via de site van Natuurmonumenten. Wil je meer lopen bekijk dan de 17km lange wandelroute langs alles Buitenplaatsen in ‘s Gravenland. Erg mooi in deze tijd van het jaar.

 

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?