De ‘Wild West Coast’. Het ruigste deel van Engelands langste kustwandelpad…

Het South West Coast Path is de langste National Trail van Engeland. Met zijn 1014 kilometer volgt hij de volledige zuidwestkust vanaf Somerset door Exmoor via de noordkust van Devon naar Cornwall om daarna via de zuidkust van Devon als laatst Dorset aan te doen. Het South West Coast Path is opgedeeld in 6 gebieden, waarvan één de spannende naam Wild West Coast heeft gekregen. Dit gedeelte van het pad ligt in Cornwall en loopt van St. Ives tot Marazion. Een prachtige regio, waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Zon---South-West-Coast-Path

Hoe wild is deze zuidwestkust van Engeland…( foto Wandawandelt )

Wandelend over het South West Coast Path begeef je je in een hele andere wereld. Waar Cornwall bekend staat om zijn smalle landweggetjes, afgelegen boerderijen, verstilde dorpjes en uitgestrekte landerijen, is de kust stoer, ruig en adembenemend mooi. Het South West Coast Path slingert over oude, smalle paadjes die hier al honderden jaren liggen. Al klimmend en dalend geniet je van de mooiste uitzichten, de ruige zee en talloze bijzondere planten en dieren. Je wandelt door kleine kustplaatsjes, langs afgelegen baaitjes en over steile kliffen.

Met-een-gids-het-south-west-coast-path-wandelen---Wanda-Wandelt

Met een gids ontdek je dingen waar je normaal zomaar langs zou lopen… ( foto Wandawandelt )

Op pad met een gids

Wanneer je alles over de omgeving en de historie te weten wilt komen, kun je natuurlijk een aantal boeken lezen, maar leuker is om het pad met een gids te gaan ontdekken. Steve Crummay van Explore in Cornwall is een man die niet alleen prachtige verhalen kan vertellen over de historie, maar ook nog eens alles weet over de planten en de dieren die je tegenkomt op en rond het pad. Het is een ware beleving om met hem op pad te gaan.

Een hoop stenen waar je langsloopt, blijkt een prehistorisch graf te zijn. Geulen voor een landtong zijn tekenen van een kasteel dat hier ooit heeft gestaan en bijzondere ronde objecten die langs het pad staan verklappen de schietoefeningen die hier gehouden zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Zonder een gids wandel je hier voorbij zonder het op te merken, terwijl de verhalen het landschap echt laten leven.

Maar ook de vele eetbare planten langs het pad, zoals driekantig look dat zelfs gebruikt wordt in één van de leuke restaurantjes in St Ives. Of de vele bijzondere verhalen over de vogels die langs de kust leven. Een gids laat je het pad echt beleven!

Uitleg-gids---south-west-coast-path-wanda-wandelt

Gids Steve Crummay laat je, naast historische overblijfselen ook bijzondere planten zien…( foto Wandawandelt )

Vijf Hoogtepunten van de Wild West Coast

Het South West Coast Path is een aaneenschakeling van prachtige natuur en verstilde dorpjes. Er is zoveel te zien! Wanneer je langs de Wild West Coast wandelt, mag je deze hoogtepunten niet missen.

Porthcurno

Vanaf dit strand is de eerste onderzeese communicatiekabel tussen Engeland en Amerika gelegd. In het Telegraph Museum kom je hier alles over te weten. Wandel na een bezoek aan het museum naar het strand en beklim de hoge kliffen om uit te komen bij het Minack Theater,  een openluchttheater uitgehouwen in een steile klif. Hier zijn geen decorstukken nodig, de ruige kust met de oneindige zee op de achtergrond zorgen voor een magnifieke uitstraling van dit theater.

Rondwandelingen bij Porthcurno: Porthcurno and Penberth (4,8 km) en Porthcurno from Porthgwarra (4,5 km)

Minack-theater-south-west-coast-path-wanda-wandelt

Een blik op het Minack theater direct aan zee…( foto Wandawandelt )

St. Michaels Mount

Wanneer je de laatste etappe langs de Wild West Coast wandelt, zie je St. Michaels Mount al liggen in de baai. Een klein eilandje voor de kust van Marazion, met hoog op de berg een imposant kasteel. Bij laagwater loop je, net als de pelgrims vroeger, over het pad naar het eiland. Wanneer het hoogwater is, pak je de boot of het amfibievoertuig. Het kasteel en de tuinen zijn echt een bezoekje waard. Ook hier vertelt een gids de mooiste verhalen over de reus die dit eiland ooit in bedwang hield en de familie die hier nu nog steeds woont.

Rondwandelingen met uitzicht op St. Michaels Mount: Perranuthnoe (3,6 km) en Perranuthnoe from Marazion seafront (5,1 km)

2-St-Michaels-Mount-morning---South-West-Coast-Path

Het kasteeleiland St Michaels Mount bij zonsopkomst…( foto Wandawandelt )

St. Ives

Op het South West Coast Path waan je je soms even alleen, tot je St. Ives binnenwandelt. Dit Engelse kustplaatsje is een drukte van jewelste. Smalle straatjes met kleine winkeltjes, het haventje met talloze restaurantjes, maar ook verschillende stranden met wuivende palmbomen. Wil je echt lokaal eten, met producten uit de zee, van het land en kruiden die geplukt zijn langs het South West Coast Path, reserveer dan een tafeltje bij Porthminster Beach Café, een aanrader.

Wandelingen rond St. Ives: Lelant Station – St Ives (7,2 km) en Clodgy Point (5,2 km)

St.-Ives---South-West-Coast-Path---Wanda-Wandelt

Het strand bij St Ives met een vleugje subtropisch…( foto Wandawandelt )

De mijnen

Al vroeg ontdekte men dat er in de rotsen, waardevolle delfstoffen zaten. Wanneer je langs het pad loopt zie je zo nu en dan een smalle spleet in de rotsen waar vroeger mijnwerkers naar binnen gingen. Bij Pendeen vind je nog de oude mijngebouwen en kun je zelf ondergronds gaan om de Geevor-tinmijn te bezoeken en een balansmachine aan het werk te zien in de Lavant-mijn.

Rondwandelingen bij Pendeen: Geevor Mine & Chûn Quoit (10,5 km) en Levant, Botallack and the Crowns (4,8 km)

Mijnen---South-West-Coast-Path---Wanda-Wandelt

Waar ooit de mijnen waren aan de kust…( foto Wandawandelt )

Enys Dodman & Nanjizal

Iedereen zal je vertellen dat je naar Land’s End moet gaan. Maar je kunt beter 1,6 kilometer over het South West Coast Path naar links lopen. Je laat de drukte van Land’s End achter je en komt eerst langs Enys Dodman en daarna bij Nanjizal. Enys Dodman is een indrukwekkende rotsboog en misschien wel de meest gefotografeerde plek in Cornwall. Ninhizal is een prachtige plek met uitzicht over de rotsformatie Diamond Horse en de Song of the Sea, een nauwe speelt waar de zee zich doorheen perst.

Rondwandelingen langs Enys Dodman & Nanjizal: The Lost Land of Lyonesse (7,7 km) en Land’s End and Nanjizal (4,9 km)

Rotsboog---South-West-Coast-Path-Wanda-Wandelt

Hier zie je waarom ik het de Wild-west kust noem…( foto Wandawandelt )

Goed om te weten over het South West Coast Path

 • De route is heel goed gemarkeerd, fout lopen is (bijna) niet mogelijk.
 • Er zijn diverse gidsen en kaarten te verkrijgen van het South West Coast Path met de routebeschrijving en achtergrondinformatie
 • Openbaar vervoer is niet overal voorhanden. Informeer hier goed naar.
 • Houd er rekening mee dat je niet overal op het pad bereik hebt met je telefoon.
 • Laat bij de accommodatie weten waar je gaat wandelen. Mocht je niet terugkomen, dan kunnen zij alarm slaan.
 • Er zijn heel veel verschillende soorten accommodaties langs het pad, van zeer luxe tot eenvoudig. Steve adviseerde om één accommodatie voor meerdere dagen te boeken en van daaruit een aantal etappes te lopen, gebruik makend van een huurauto en openbaar vervoer.
 • Campings zijn er ook voldoende langs het pad. Wildkamperen is verboden!
 • Ga goed voorbereid op pad en kijk goed naar de weersvoorspelling
 • Er zijn organisaties die bagagevervoer aanbieden. Zo kun je zonder al te zwaar te sjouwen genieten van het pad.
 • Langs de route is niet altijd horeca aanwezig, houd hier rekening mee wanneer je op pad gaat.

Bezoek voor meer informatie over het South West Coast Path en ideeën voor een 3-, 5-, of 7-daagse wandelvakantie: www.southwestcoastpath.org.uk/nl

Wekelijks inspireert Wanda wandelend Nederland met haar verhalen en foto’s op: wandawandelt.nl

 

bekijk ook

Wandelvakantie Ierland over de Ring of Kerry+

Wandelvakantie Ierland

 • Individuele reis
 • 10 nachten
 • 1 april en 31 oktober
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer, Vliegtuig
vanaf €1289,-
Wandelvakantie Ierland over de Dingle Way+

Wandelvakantie Ierland

 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • 1 april - 31 oktober
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €989,-
Wandelvakantie Ierland over de Beara Way+

Wandelvakantie Ierland

 • Individuele reis
 • 7 nachten
 • april - oktober
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €799,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?