Op de fiets genieten van een ‘Dagje Schier’

Tekst en foto's: Miez Peek

De zeehonden op de zandbanken hebben een naam. De lach in de stem van de kapitein is te horen door de boxen op het dek als hij Astrid en Karel groet. Het tekent de ontspannen sfeer op de boot die ons straks rond koffietijd op Schiermonnikoog zal afzetten. De wolken boven het eiland breken langzaam open, onze fietsen zullen straks klaar staan bij de haven. We zijn klaar voor onze ‘Wadden-experience’ in het Nationaal Park.

1502 SCHIER 02 (592x900)Het is eb net buiten de jachthaven van het eiland. Maar waarom zou je een haven gebruiken als je de boot ook droog kunt leggen op het wad? Leuk om naartoe te lopen maar wel schoenen aan want de schelpen zijn scherp. Bij de jachthaven kun je schoenen en voeten wassen bij een speciaal ‘waterbankje’.

1502 SCHIER 03 (900x536)Eerst met de fiets langs de dijk en daarna met een boog om de vogelrijke Westerplas waar je de duinen ontmoet. De buitenste huizen van het dorp zijn te zien en de oude vuurtoren, die in het dorp staat, kun je niet missen.

1502 SCHIER 04 (900x513)De Langestreek is de straat met de meest schattige huizen van Schiermonnikoog. Iets verderop zijn de winkels en restaurants met ruime keuze aan terrassen. In het hart van het dorp en toch rustgevend.

1502 SCHIER 06 (900x592)Hotel Restaurant de Werf is wereldberoemd op Schier. Het gebouw straalt binnen en buiten een nostalgische sfeer uit en het terras is ook voor ons verplichte kost. Met prettige verbazing want de koffie kost er nog geen euro.

1502 SCHIER 07 (900x446)Het hoogste duin van Schiermonnikoog is als een vulkaankrater waar je heerlijk kunt dollen met de (klein-) kinderen of in de luwte kunt wegdromen. Op de achtergrond de Noordertoren die schippers in de Noordzee waarschuwt.

1502 SCHIER 08 (900x516)Nabij de vuurtoren is het tijd om het strand op te gaan. Er is genoeg plek voor de fietsen en daarna gaan de schoenen uit. Het is levendig maar de uitgestrektheid maakt dat het is alsof we het strand voor ons zelf hebben.

1502 SCHIER 09 (900x528)We besluiten een wandeling te maken via de duinen naar de Noordertoren. Daar nemen we een ijsje bij de jutterschuur en lopen dan weer terug richting strand.

1502 SCHIER 10 (900x603)Het gaat heerlijk op en neer door de noordwestelijke duinen van Schiermonnikoog. De paden zijn breed genoeg en brengen ons o.a. door stukken bos en langs vennetjes tot aan Strandpaviljoen Marlijn waar we de fietsen weer neer zetten.

1502 SCHIER 11 (900x542)We moeten even zoeken naar de zee daar de blik over het witte zand oneindig lijkt. Schiermonnikoog profileert zich met het breedste strand van Europa en dat is goed voor te stellen. Het strandhuis van de lifeguards is onze oriëntatie voordat we onze voeten in de rustige branding zetten.

1502 SCHIER 12 (900x506)Het laatste deel van onze fietstocht gaat door het natte kwelderlandschap waar de loslopende koeien genieten van het hoge gras. Leuke ontdekking: ze zijn gek op knuffelen!

1502 SCHIER 13 (900x524)We rijden nog even het dorp in om een hapje te gaan eten. Eerder hebben we bij de Berkenplas, de prachtige recreatieplas in het bos wat gedronken. Lekker dat de boot pas om 19.30u gaat, zo kunnen we rustig aan doen.

1502 SCHIER 14 (900x522)Via de dijk rijden we terug, de zon hangt nog net boven de dijk en glimt over de Waddenzee waar het weer bijna eb is. Tijd om de fietsen in te leveren en dan richting boot. Benieuwd of Astrid en Karel straks nog ergens op het wad liggen…

Informatie bij een Dagje Schier
Wagenborg verzorgt dagelijks meerdere overtochten naar Schiermonnikoog. Voor onze dagtocht namen we de boot van 09.30u in Lauwersoog en om 19.30u terug vanaf het eiland. Genoeg tijd om het eiland in alle rust te verkennen al is ons wel duidelijk dat we hier graag een paar dagen zouden verblijven. Fietsen huurden we via de samenwerkende verhuurders, ideaal via internet en daardoor direct vanaf de boot klaar voor de start.

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Wadden op ECKTIV

 

bekijk ook

Fietsvakantie Groninger Hogeland + Schiermonnikoog+

Fietsvakantie Nederland

 • Individuele reis
 • 5 nachten
 • 1 april - 25 september
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €579,-
Fietsvakantie Kop van Noord-Holland inclusief Texel+

Fietsvakantie Nederland

 • Individuele reis
 • 6 nachten
 • 29 maart - 24 september
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €765,-
Fiets-zeilvakantie over IJsselmeer en Waddenzee+

Fietsvakantie Nederland

 • Semi-Groepsreis
 • 7 nachten
 • april - september
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
 • Eigen vervoer
vanaf €1199,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?