Top Trail ‘Hermannshöhen’, historische wandelroute door Teutoburgerwoud

Externsteine, foto: Andreas Hub, Teutoburger Wald Tourismus

Net voorbij onze oostgrens begint een rotsachtige heuvelrug die steeds hoger wordend het Duitse binnenland in gaat. Het is de ruggengraat van het Teutoburgerwoud met over de heuveltoppen een van Duitslands Top Trails: De Hermannshöhen. Een wandelroute over een smalle kam met uitzichten links en rechts en tal van rotsformaties en dorpjes vol vakwerkhuizen onderweg.

KAART HERMANNSHOEHE

De gehele Hermannshöhen wandelroute op de kaart

Top Trails of Germany
De Hermannshöhen is een combinatie van twee lange afstandsroutes en is met de titel Top Trail een van de kwaliteitswandelpaden in Duitsland. Bij Rheine, op een kwartiertje over de grens bij Twente, start de 156km lange Hermannsweg die eindigt voorbij de beroemde zandsteenformatie ‘Externsteine’ ten zuidoosten van Bielefeld. Daar gaat de Hermannsweg over in de 70km lange Eggeweg, vernoemd naar het bijna 500 meter hoge Eggegebergte dat verbonden is met Sauerland.

Het Boomkroonpad bij Bad Iburg, foto: Baumwipfelpfad Bad Iburg UG 2000

Het Boomkroonpad bij Bad Iburg
Het meest actuele hoogtepunt langs de route van de Hermannshöhen is het Boomkroonpad bij Bad Iburg. Het pad van bijna 600 meter lengte, tussen de kruinen van de bomen, biedt je een spannend uitzicht op het bospark en het Iburger kasteel. Een groot aantal oude loofbomen hier bepalen met indrukwekkende afmetingen en aparte vormen het karakter van het bospark. Sommige van de bomen in de nabijheid van het Boomkroonpad zijn tot wel 250 jaar oud en hebben een diameter van meer dan één meter.

Uitzicht over Teutoburger Wald_vanaf de Uitkijktoren Hünenburg, foto: Zefram, Wikimedia

Hoogtepunten langs de Hermannshöhen
De heuvelkam is regelmatig zo smal dat je gelijkertijd links en rechts kunt uitkijken over het parklandschap van Münsterland of de dorpen aan de voet. Indrukwekkende rotsformaties als de Dörenther Klippen en de Externsteine vragen een nadere inspectie en verleiden je tot een stukje klimmen. Vakwerkdorpjes als Tecklenburg (het noordelijkste bergdorp van Duitsland) en Oerlinghausen zijn geliefde rustplaatsen evenals de glasblazersstad Bad Driburg in het Eggegebergte.

HERMANNS-UITKIJK

Uitzicht vanaf het Hermannsdenkmal. ( foto Teutoburger Wald Tourismus, Andreas Hub )

Wanneer je over de Hermannshöhen loopt vind je op korte afstand altijd wel een dorp, kasteel of klooster en langs het pad een uitzichttoren voor een nog beter uitzicht. De 468 meter hoge berg Velmerstot brengt je op het hoogste punt van het Teutoburgerwoud. Een boeiende afwisseling direct langs het pad is het kasteel Sparrenburg met haar ondergrondse gangen en uitzicht over Bielefeld. Iets verderop vind je midden in het Teutoburgerwoud de meest uitgebreide roofvogelwacht van Europa: Adlerwarte Berlebeck.

Hermannsdenkmal_Teutoburger_Wald-Bernd-Sieker-

Het ‘Hermannsdenkmal’ waar de Hermannshöhen wandelroute naar genoemd is. ( foto Bernd Sieker )

Wie is Hermann?
Hermann der Cherusker was een voorname aanvoerder van de Germaanse stammen die aan het begin van onze jaartelling de Romeinen er van weerhield verder noordwaarts te trekken. Deze winst tijdens de ‘Slag van het Teutoburgerwoud’ heeft een belangrijke betekenis voor de Duitsers als het gaat om vrijheid. Op een 365m hoge heuvel buiten Hiddesen staat het niet te missen Hermannsdenkmal waar jaarlijks meer dan een miljoen Duitsers naar toe gaan. Ook omdat je er zo voortreffelijk kunt wandelen.

Hermannsdenkmal_Wanderer3

Even stilstaan bij Hermann. ( foto Teutoburger Wald Tourismus, Andreas Hub )

Speciale busdiensten voor wandelaars
Een van de kenmerken van een Top Trail in Duitsland is dat de infrastructuur rond de wandelroutes goed geregeld is. Zo kun je van april tot oktober gebruik maken van speciale busdiensten die je terug brengen naar het beginpunt. Bij het lopen van de Hermannshöhen is het vaak enkel een kwestie van afdalen om bij een bushalte te komen. In het Eggegebergte kun je ook de historische treinbaan nemen. Zie verder bij ‘informatie’.

Informatie
Op de website van de Top Trails of Germany vind je uitgebreide informatie over de wandelmogelijkheden. Je vindt er een interactieve kaart waar je gedetailleerd de route en bezienswaardigheden kunt bekijken. Daarnaast een etappe-indeling en informatie over overnachten, openbaar vervoer en wandelarrangementen waarbij je bagage voor je wordt meegenomen. Klik om naar de website van Top Trails of Germany te gaan.

Wil je alvast een indruk krijgen van een wandeling over de Hermannshöhen bekijk dan onderstaande film.

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Hermannshöhen’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany

MEER TOPTRAILS

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?