Altmühltal-Panoramaweg: spectaculaire Top Trail eindigend bij de Donau

Uitzicht vanaf de Arnsberger Leite over het Altmühltal

De Altmühltal-Panoramaweg is een minder bekende Top Trail in Duitsland en juist daardoor misschien wel de verrassendste. Centraal in Beieren slingert het 200km lange afstandspad zich klimmend en dalend door het spectaculaire Natuurpark Altmühltal om vervolgens te eindigen langs de Donau waar je met de voeten in het water je wandeldagen kunt eindigen. Een van mooiste delen in het Altmühltal is de Arnsberger Leite met een heel eigen vegetatie die bestaat uit vrij zeldzame heidesoorten, vetplanten en jeneverbesstruiken. In combinatie met de machtig oprijzende dolomiet rotsen wandel je hier door een uniek decor. Tip: Etappe 6 van de Altmühltal-Panoramaweg komt door de Arnsberger Leite.

Bekijk ook de Ecktiv wandelvakanties over de Altmuhltal Panoramaweg v.a. 459,-

kaart-Altmühltal-Panoramaweg

De hele Top Trail ‘Altmühler Panoramaweg’ op de kaart. Hij eindigt bij de Donau.

Een spannend stukje Donau
Als je de Donau ontmoet tref je de rivier ook direct op een van haar mooiste stukken. Vlak voor eindbestemming Kelheim passeer je de ‘Donaudurchbruch’. Hier perst de Donau zich over 5,5km door een kalksteenmassief met een indrukwekkend klooflandschap (rotswanden tot 80m) tot gevolg. Bijzonder dat men juist daar op de oever het klooster van Weltenbrug heeft gebouwd, je kunt er niet om een bezoek heen.

2013_Weltenburg_wikipedia

Het klooster Weltenburg op de oever van de Donau die zich hier door de kalkstenen kloof perst. bekende aanlegplaats voor kanoërs. ( foto: Derzno, Wikipedea )

Vor-der-Gungoldinger-Wacholderheide

Adembenemend uitzicht over de Gungoldinger-Wacholderheide in het Altmühltal ( foto: Tourismusverband Naturpark Altmühltal )

Natuurpark Altmühltal
Het Natuurpark Altmühltal is zo Beiers als het maar kan. In de agrarische dalen, omzoomd door dichte bossen en heuvels, liggen de vele kleine dorpen met steevast de kerk als markant middelpunt. Eenmaal in de heuvels vallen meteen de kalksteenrotsen en -wanden langs de rotspaden op, die het pad afwisselend in de zon of schaduw zetten. Je zult merken dat je de Donau niet zomaar ontmoet, je moet er echt wat moeite voor doen. Maar als je dan, eenmaal aangekomen bij Kelheim, voor het eerst over de Donau uitkijkt voelt dat wel als een ultieme beloning.

Schäfer-mit-Wanderern

Je moet niet gek opkijken als je een schaapskudde tegenkomt. De herder vertelt je graag alles over de omgeving en zijn dieren. ( foto: Florian Trykowski, Tourismusverband Naturpark )

Een rustig begin
De Altmühltal-Panoramaweg gaat rustig van start bij Gunzenhausen aan de Altmühlsee. Hier is het landschap nog relatief vlak en loop je over  landelijke paden door de uitgestrekte weilanden. De donkergroene heuvels ten zuiden van de stad lokken dan al. En na de eerste klim zal het landschap je verrassen, als je ziet hoe het gevormd is door het riviertje de Altmühl. Van tijd tot tijd doemt er in de verte een kasteel op, om even later door de bossen weer aan het zicht te worden onttrokken. Hoe verbaast kun je kijken als er een half uur later opeens langs loopt. Een voorbeeld daarvan is Schloss Spielberg met de bijna ronde vestingmuren bovenop een terp-achtige heuvel.

Schloss_Spielberg_(Gnotzheim)_Wolkenkratzer

Schloss Spielberg zie je al van verre liggen. ( foto: Wolkenkratzer, Wikimedia )

Altmühltaler lamsvlees, moet je geproefd hebben
Zoals bij ons het Texels lam beroemd is, zo is het lamsvlees uit Altmühltal befaamd om zijn smaak en kwaliteit. De overeenkomst is dat de dieren in een optimale natuurlijke omgeving leven en grazen. En dat proef je. Je vindt het dan ook overal uitgebreid op de kaart. Dus na een stevige wandeldag moet je zeker een keer Altmühltaler lam bestellen, met zo’n bijzonder Beiers bier erbij niet te versmaden.

Stirzer-12

Altmühltaler lam moet je geproefd hebben, met zo’n robuust Beiers bier erbij natuurlijk. ( foto: Stefan Gruber, Tourismusverband Naturpark Altmühltal )

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar.  Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Altmühltal-Panoramaweg’ op de site van Top Trails of Germany

 

bekijk ook

Wandelvakantie Beieren, Altmühltal Panoramaweg+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 4 nachten, 6 nachten, 8 nachten
  • 6 april - 6 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €499,-
Wandelvakantie Donausteig van Passau naar Linz+

Wandelvakantie Oostenrijk

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 1 mei - 30 september
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €799,-

MEER TOPTRAILS

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?